Fonduri europene pentru afacerea ta: programe pe care să le urmărești în perioada următoare

Una dintre cele mai importante surse de finanțare ale afacerii tale sunt fondurile europene, iar perioada de programare 2021-2027 vine cu o serie de programe la care ai putea apela pentru a-ți dezvolta businessul. 

O componentă importantă a acestei perioade de programare este reprezentată de programele regionale, programe dezvoltate de autoritățile locale cu fonduri europene. Acestea sprijină investițiile pentru mediul de afaceri care vor viza crearea unor regiuni competitive prin inovare și digitalizare. Cele trei obiective specifice pe care le urmăresc investițiile sunt:

  •  Dezvoltarea și creșterea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate.
  • Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice.
  • Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearecea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive.  

Alocarea totală pentru mediul de afaceri, în cadrul celor 8 programe regionale, este de peste 1,86 miliarde de euro, iar alocarea instrumentelor financiare este de 291 milioane de euro. Banii sunt din Fondul European de Dezvoltare Regională(FEDR). 

Avem și programe care vin să contracareze costurile ridicate cu energia ale mediului de afaceri. Un astfel de program este Programul Dezvoltare Durabilă ce finanțează creșterea eficienței energetice a întreprinderilor, alocarea instrumentului financiar(împrumut cu partajarea riscului cu o componentă de grant) fiind de 115 milioane de euro. 

Un alt program important este Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare(PCDIF), care va finanța intervenții care vizează susținerea și promovarea unui ecosistem de cercetare, dezvoltare și inovare atractiv și competitiv în România, acestea fiind intervenții de tipul business driven care au în centru mediul de afaceri. 

Se susține prin cadrul programului creșterea numărului de IMM-uri, precum și măsuri care să asigure dezvoltarea acestora pe baze solide. Se oferă sprijin pentru accelerarea transformării digitale a IMM-urilor prin finanțarea dezvoltării, respectiv inovării la nivelul IMM-urilor din domeniul TIC(noi servicii/aplicații/produse, necesare optimizării și dezvoltării fluxurilor specifice IMM-urilor cu nevoi avansate de digitalizare), iar pe de altă parte pentru digitalizarea IMM-urilor(conștientizare și nevoi de bază de digitalizare) prin intermediul Centrelor de inovare digitală. 

În ceea ce privește finanțarea întreprinderilor mari, se oferă finanțare pentru investițiile productive, atunci când acestea sunt implicate într-o cooperare cu IMM-urile pentru activități de cercetare și inovare. 

Alocarea pentru granturi este de 1 miliard de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar alocarea instrumentelor financiare este de 165 de milioane de euro. 

Pentru a fi la curent cu derularea programelor de mai sus, este recomandat să arunci un ochi pe paginile web ale autorităților de management(precum Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), respectiv a calendarului de lansări al apelurilor de proiecte, a variantei preliminare sau finale a Ghidului Solicitantului, după caz, precum și respectarea termenului limită de depunere a cererii de finanțare și a condițiilor de eligibilitate prevăzute în ghid. 

Toate informațiile referitoare la derularea apelurilor de proiecte sunt cuprinse în Ghidurile Solicitantului, publicate pentru fiecare apel pe pagina autorității de management, în care sunt prevăzute, între altele: condițiile pentru accesarea fondurilor, alocarea stabilită pentru apelul de proiecte, valoarea minimă şi maximă a proiectelor, precum și rata de cofinanţare, respectiv valoarea maximă a finanţării acordate pentru costurile totale eligibile, contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului, contribuţia UE la finanţarea acordată și contribuţia publică naţională la finanţarea acordată (buget de stat).