În ultimele luni este posibil să fi auzit despre concedierile făcute în industria IT la nivel global. Companii cu renume au dat afară, în total, zeci de mii de angajați, pentru a se proteja în fața încetinirii economiei.
Având în vedere că industria IT în România este văzută ca una „bănoasă”, ceea ce impulsionează oameni de toate vârstele către reconversie profesională, ne-am uitat către semnalele venite de la jucătorii locali pentru a vedea situația de la noi.
Un semnal important l-a dat recent Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România. Aceasta numără 163 de companii din toate segmentele, atât startup-uri, cât și IMM-uri sau companii mari. Împreună, toate companiile membre ANIS au peste 47.000 de angajați și o cifră de afaceri de aproape 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.
Angajări în IT: ce spun companiile locale și care este venitul mediu în industrie?
Sondajul ANIS Sentiment Survey concluzionează că, criza globală din industria tehnologică, manifestată și prin disponibilizări masive în rândul companiilor gigant, va avea un impact relativ redus asupra peisajului IT local.
Concret, 65% dintre companiile respondente se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri în 2023. Doar 4,8% preconizează o scădere a veniturilor, în timp ce 30,2% se așteaptă la o cifră de afaceri similară cu cea din 2022.
Studiul mai arată că 68,3% dintre companii estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu știu în ce măsură vor disponibiliza sau angaja în acest an. Doar 9,5% preconizează o reducere a echipei în România.
De asemenea, 61,9% dintre respondenți apreciază că investițiile clienților în proiecte IT în acest an vor crește, în timp ce 38,1% estimează o scădere la acest nivel.
Am aruncat un ochi și pe datele de la Institutul Național de Statistică, să vedem cum arată evoluția câștigului salarial mediu net în industrie. Pentru luna decembrie 2022, ultimele date pe care le-am găsit, salariul mediu net în industria IT, pe care INS o numește „activități de servicii în tehnologia informației, activități de servicii informatice”, s-a ridicat la 10.354 de lei.
Suma este cu peste 1.200 de lei mai mare decât cea raportată cu un an înainte, decembrie 2021, de către Institutul Național de Statistică, respectiv 9.094 de lei.
În încheiere, în cazul în care lucrezi într-o altă industrie și vrei să faci pasul în IT, te sfătuim să pregătești cu atenție această tranziție. Concret, nu te arunca în primul curs online care îți promite că te face IT-ist peste noapte, căci rezultatele te vor dezamăgi și în unele cazuri te vor face să renunți la această idee.
Documentează-te cu privire la seriozitatea organizației care derulează cursurile și nu ezita să vorbești cu oameni care au absolvit deja. Din discuțiile noastre cu cursanți sau organizatori de cursuri de IT, procesul este unul care necesită multă, învățare continuă și seriozitate.