Ce este ChatGPT: explicații simple referitoare la „robotul” despre care vorbește toată lumea

Dacă ești cât de cât activ în mediul online, e puțin probabil să nu te fi lovit de către postările sau știrile, unele dintre ele chiar alarmiste, cu privire la ChatGPT. Acesta este un chatbot, o soluție software conversațională care folosește Inteligența Artificială. Te poți uita la el ca la „prietenul” mai deștept al clasicelor soluții de răspuns automat cu care te-ai întâlnit când ai sunat la departamentul de relații cu clienți al unor companii de telefonie sau bănci. 

Acele soluții funcționau pe o bază limitată de informații, aveau un șablon pe care-l urmau și erau programate să îți răspundă la informații cu privire la soldul tău, costul abonamentului etc. Ei bine, ChatGPT e mult mai mult decât atât, pentru că a fost „antrenat” cu mult mai multe informații decât cele referitoare la o industrie precum cea bancară sau de telecom, astfel încât să îți răspundă la întrebări cât mai diverse. 

Când spunem „antrenat” ne referim la bazele de date folosite pentru dezvoltarea sa, dezvoltare care are loc, în mare parte, Inteligenței Artificiale. Ce este Inteligența Artificială? O explicație destul de simplă o găsim în surse oficiale, respectiv site-ul Parlamentului European, care o descrie ca fiind: capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea. 

Mașină fiind în acest caz chatbot-ul. 

Inteligența artificială permite sistemelor să perceapă mediul în care funcționează, să prelucreze această percepție și să rezolve probleme, acționând pentru a atinge un anumit obiectiv. Calculatorul primește datele le prelucrează și reacționează. 

În cazul ChatGPT, obiectivul lui în relația cu tine este acela de a-ți răspunde la întrebările pe care i le-ai adresat, pe baza datelor pe care le are la îndemână, fie că vorbim de informații obținute din știri, date istorice s.a.m.d. 

Trebuie să-l privești mai degrabă ca pe o unealtă ce ar putea să te ajute în munca pe care o depui, însă ai grijă că, de la caz la caz, informațiile pe care ți le oferă nu sunt în totalitate corecte. 

În viitorul apropiat te-ai putea întâlni cu el atunci când cauți informații pe Internet, folosind motorul de căutare Bing, al celor de la Microsoft, deoarece compania este unul dintre principalii investitori în organizația OpenAI, care dezvoltă ChatGPT. 

Este de așteptat ca Microsoft să îl integreze în așa fel încât atunci când cauți, de exemplu, „care este rețeta de ciorbă de legume?” în motorul de căutare Bing, răspunsul să fie sub forma unui text care compilează mai multe surse de pe Internet și nu o înșiruire de link-uri cu diverse site-uri.