E imposibil să te ferești în această perioadă de anunțurile privind concedierile făcute de către diverse companii de renume la nivel mondial sau poate chiar și companii locale care se uită să își optimizeze costurile și să treacă cu bine de perioada economică mai puțin bună.
În cazul în care astfel de vești îți oferă o stare de nesiguranță, e important să nu lași acea stare să te consume, ci să iei atitudine în fața îngrijorărilor. Cum poți face acest lucru? Te vom ajuta cu o serie de sfaturi simple care îți vor crește șansele de a trece mai ușor de o posibilă recesiune.
Începem prin a face un mic inventar al aptitudinilor pe care le-ai dobândit până în prezent în piața muncii. Concret, ce știi să faci? După ce avem acea listă, ne uităm la cum arată piața muncii în zona noastră de expertiză și încercăm să identificăm semnalele pe care le dau companiile. În plus, ne aducem CV-ul la zi, pentru a oferi o imagine cât mai clară a experienței noastre.
Ne uităm la cele care angajează, dacă, pe lângă aptitudinile pe care le ai deja sunt interesate și de altele noi, cu care poate ai interacționat, însă nu ai depus efortul de a le dezvolta. Practic, pentru început, îți aduci nivelul de aptitudini la cerințele pieței, lucru care te poate ajuta în cazul în care lucrezi de foarte mult timp în aceeași companie și te-ai deconectat de ce își dorește cu adevărat piața muncii de la tine.
Dacă observi cereri numeroase în ceea ce privește un anumit post, la care ai putea candida după o mică investiție în dezvoltarea ta, e timpul să pregătești cât mai rapid terenul pentru a deveni candidatul pe care și-l doresc. Uită-te la toate platformele de recrutare, dar și pe platformele sociale precum LinkedIn sau Facebook și nu neglija nici site-urile de știri care se concentrează pe mediul de business, deoarece poți afla de acolo informații valoroase cu privire la starea unei companii și planurile de dezvoltare pe care le are.
E posibil să ai oportunitatea de a dezvolta acele aptitudini implicându-te într-un proiect existent în cadrul companiei în care lucrezi deja. Da, e mai mult de muncă, dar trebuie să privești acest proces ca pe unul în care depui mai mult efort și la final ai acumulat noi cunoștințe ce te vor face greu de îndepărtat din companie sau un candidat prețios în ochii competiției.
Cu cât ești un angajat cât mai competent, cu atât companiile își doresc să te țină aproape și să te pună la finalul listei de posibile disponibilizări. A lăsa starea de incertitudine să îți afecteze productivitatea și să te plafoneze tocmai în această perioadă, nu este o strategie foarte bună.
Pentru că trecem printr-o perioadă plină de incertitudini, în urma procesului de mai sus nu te arunca la schimbarea job-ului odată ce ai găsit o ofertă mai bună, fără a parcurge niște pași bine puși la punct. Acest proces constă în a verifica starea financiară a companiei la care vrei să te duci, istoricul companiei în ceea ce privește deciziile luate în momentele dificile anterioare, toate acestea cu scopul de a afla dacă este o organizație solidă, ce nu începe să concedieze pe bandă rulantă odată ce se arată primii nori mai serioși ai recesiunii. Riști să pierzi ce ai la actualul angajator.
Mai există și situația în care, în urma disponibilizărilor, ajungi să nu găsești un loc de muncă așa cum ți-l dorești tu, să zicem locul de muncă pe care-l visezi. În utlimă instanță, nu e un capăt de lume dacă alegi să mergi pe un alt post pentru o perioadă. Economia este construită în așa fel încât să aibă o evoluție ciclică. Adică, după scăderi, vremurile mai bune vor reveni, iar atunci te poți întoarce în poziția pe care o vezi ca fiind job-ul tău de vis.
Nu în ultimul rând, așa cum ți-am recomandat în repetate rânduri, fii mai atent cu bugetul tău în perioade marcate de instabilitate, în așa fel încât să ai fonduri de rezervă care să te ajute să rămâi pe linia de plutire.