Au intrat în vigoare de la 1 ianuarie mai multe modificări fiscale, despre o mare parte dintre ele ți-am mai vorbit și în materialele publicate de-a lungul anului anterior, odată ce au fost aprobate de autorități. O să îți reamintim în acest material care sunt printre cele mai importante pentru tine ca antreprenor.
Începem cu salariul minim brut, care a crescut de la 1 ianuarie la 3.000 de lei, de la 2.550 de lei, dintre care 200 de lei sunt neimpozabili. Astfel, angajatul plătit cu salariul minim va trebui să primească în mână 1898 de lei net, costul pentru tine ca antreprenor fiind de 3.063 de lei.
Continuăm cu banii pe care îi primești tu, ca antreprenor, sub formă de dividende. E important să știi că de la 1 ianuarie impozitul se majorează de la 5% la 8%.
Dacă ai încasări cu numerar de depășesc anual 50.000 de lei, vei fi obligat să oferi posibilitatea de plată cu cardul.
În ceea ce privește statutul de microîntreprindere, scade pragul de încadrare de la un milion de euro la 500.000 de euro venituri. Avem o cotă de impozitare pe venituri de 1%, dispărând cea de 3%, aplicată în trecut în cazul microîntreprinderilor fără niciun angajat.
E important să știi că nu poți avea acces la aces regim de impozitare de mai sus dacă realizezi venituri din consultanță și/sau management în proporție mai mare de 20% din veniturile totale. Mai apare o limitare, respectiv poți să ai la cel mult 3 societăți de acest fel peste 25% din acțiuni pentru a te bucura de acest regim fiscal.
În cazul în care ai o afacere precum un restaurant sau un bar, trebuie să știi că începând cu 1 ianuarie 2023 bacșișul este impozitat. Concret, bacșișul lăsat de clienți va fi impozitat cu 10%, iar acesta va trebui să fie evidențiat pe bonul fiscal. Dacă tot vorbim de business-uri din domenicul HoReCa, trebuie să știi că dispare impozitul specific acestei zone, astfel că dacă activezi în domeniu va trebui să treci la impozit pe venit sau pe profit. În plus, se majorează și cota redusă de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant și de catering precum și cele pentru activitățile hoteliere.
Dacă intri în categoria contribuabililor mijlocii, e important să știi că vei fi obligat să depui fișierul standard de audit SAF-T, despre care ți-am povestit anul acesta pe site(declarația 406).
Continuă să urmăreși siguranțafinanciară.ro pentru a fi la curent cu eventuale schimbări în ceea ce privește măsurile de mai sus sau în cazul în care autoritățile vin cu alte măsuri care au impact asupra afacerii tale.