Preț plafonat la energie pentru afaceri 2023: cine se încadrează

Prețurile la energie sunt în continuare ridicate, punând presiune pe costurile afacerilor, costuri ce se transferă de multe ori în prețul produselor și serviciilor pe care le achiziționează consumatorii.

Pentru a mai reduce această povară, pe care sigur o simți în cazul în care afacerea ta se bazează pe consumul de energie pentru realizarea produselor sau furnizarea serviciilor, ia în considerare plafonarea prețurilor la energie care se aplică afacerilor. Trebuie de la bun început să înțelegi că nu se aplică tuturor afacerilor. 

Categoriile de afaceri care se incadrează la plafonarea prețului la energie pentru afaceri sunt menționate în condițiile Ordonanței de Urgență 27/2022, modificată ca urmare a schimbărilor aduse odată cu 13 decembrie 2022. 

Astfel, legea spune că există un cost de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferența de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Însă, legea nu se aplică tuturor afacerilor, ci doar următoarelor categorii:

  • Întreprinderi mici și mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri. 
  • Operatorii/operatorii regionali definiți la art. 2 lit. g) și h) din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ce prestează/furnizează serviciile de utilități publice prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), b), b^1), c) și h) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Societatea de Transport cu Metroul București «Metrorex» – S.A., precum și aeroporturile care sunt în subordinea/coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii;
  • Operatorii economici din domeniul industriei alimentare, identificați prin cod CAEN 10, precum și cei din domeniul agriculturii și pescuitului, identificați prin cod CAEN 01 și 03;
     

De asemenea, există și un cost de  maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și al creșelor, al furnizorilor publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare; plafonarea menționată în prezentul articol se aplică și pentru situațiile în care una dintre entitățile menționate anterior este beneficiarul final al consumului de energie electrică și/sau pentru toate clădirile care au fost construite și autorizate cu destinația de spitale.

Declarația pe proprie răspundere pe care trebuie să o depui pentru a obține preț plafonat la energie pentru afacerea ta, în cazul în care se califică mențiunilor de mai sus, o găsești AICI.