Cum văd analiștii financiari cursul valutar, inflația și economia în 2023

Ne apropiem de finalul anului 2022, un an în care am stat cu ochii pe mai mulți indicatori economici ce au avut un impact semnificativ asupra bugetului nostru. Am început acest an cu o rată anuală a inflației de 8,4%, iar în momentul publicării acestei știri, aceasta se învârte în jurul valorii de 15%.

De partea cealaltă, indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 7.70 în momentul publicării acestei știri, după ce la început de ianuarie era 3.02 și după ce Banca Națională a României a crescut în repetate rânduri dobânda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația.

Dacă ne uităm la deciziile de politică monetară ale BNR de anul acesta, vedem că prima decizie a venit pe 10 ianuarie, fiind o majorare de la 1,75% la 2%. Apoi au mai fost alte 7 majorări, pe 9 februarie, 5 aprilie, 10 mai, 6 iulie, 5 august, 5 octombrie și, cea din urmă pe 8 noiembrie. Astfel, la momentul publicării acestei știri, dobânda de politică monetară a BNR se situează la 6,75% pe an. 

 Evoluțiile de mai sus le-ai resimțit, cel puțin impactul inflației ți-a afectat bugetul. Hai să ne uităm acum ce estimări au analiștii financiari pentru următoarele 12 luni, estimări ce ne-ar putea ajuta să fim mai pregătiți pentru următorul an și să luăm decizii mai informate. 

 Așadar, conform ultimului raport lansat de către analiștii financiari certificați CFA(Chartered Financial Analyst), aceștia se așteaptă ca leul să se deprecieze în următoarele 12 luni până la un curs mediu de 5,0652 lei/euro, iar rata anuală a inflației să atingă o valoare medie de 10,56%. Estimarea pe inflație a celor de la CFA România este mai mare decât în raportul precedent, în care o situau la o medie de 9,59%. 

Referitor la indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, aceștia se așteaptă să ajungă la 8,39% în următoarele 12 luni, în creștere de la 7,39%, estimare oferită în raportul anterior. 

Estimări interesante întâlnim și în ceea ce privește piața imobiliară, unde analiștii CFA, în proporție de 79%, anticipează scăderea prețurilor proprietăților rezidențiale din marile orașe – niciunul dintre ei nu consideră că aceștea vor crește), iar peste 83% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate. 

Analiștii financiari de la CFA s-au uitat și la evoluția Produsului Intern Brut, iar pentru anul 2023, aceștia se așteaptă că acesta să aibă o creșterea reală de 1,6%, versus 4,5% în 2022.