Salariul minim 2023: ce se pregătește și care sunt discuțiile din acest moment

În secțiunea dedicată antreprenorilor vorbim în articolul de astăzi despre o Hotărâre a Guvernului, publicată pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale(MMSS), în legătură cu salariul de bază minim brut pe țară. 

E important să fii la curent cu aceste creșteri în cazul în care ai angajați plătiți cu salariul minim, deoarece orice creștere trebuie luată în calcul în momentul în care îți faci planul de afaceri pentru anul următor. De asemenea, și dacă ești angajat în prezent și ești plătit cu salariul minim, e important să înțelegi câți bani îți vor rămâne în mână(salariul net) dacă proiectul despre care discutăm astăzi va fi aprobat. 

Conform documentului menționat mai sus, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabiliește la suma de 3.000 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2023. Schimbarea va avea impact în rândul a numeroase afaceri, având în vedere că de această majorare a salariului minim vor veneficia peste 2 milioane de salariați. 

Concret, menționare din documentul care este în stadiu de proiect este următoarea: 

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,1 lei pe oră”.

În prezent, salariul minim brut garantat în plată este de 2.550 de lei, iar principalele discuții, din jurul majorării despre care spuneam mai sus, se concentrează pe scăderea poverii fiscale, având în vedere că omul de rând primește în mână(salariu net) 1524 de lei, fiind vorba de o impozitare de 45%.  Reprezentanții mediului de afaceri, dar și o parte din mediul politic, propun ca această taxare a muncii să fie redusă, în cazul majorării din 2023 o variantă fiind ca această creștere de 450 de lei să nu fie impozitată. 

Practic, cu un salariu minim de 3000 de lei brut, angajatul va primi în jur de 1.774 de lei net,  conform proiectului de mai sus, deci o creștere de 450 de lei a salariului brut se traduce la undeva la 250 de lei în creștere salariului minim net, adică cel pe care-l primește angajatul în mână. 

În acest moment, salariul minim brut garantat în plată este oferit unui număr de 856,830 de salariați, reprezentând un procent de undeva la 16,27% din numărul total de salariați activi în România, respectiv 5,26 milioane. Creșterea de mai sus, la un prag de 3.000 de lei nu are impact doar asupra celor care au salariu minim, ci, printre alții, și în rândul acelora care au salariul brut între 2,550 și 3.000 de lei, numărul acesta fiind estimat la 2,1 milioane.