Mai puțină birocrație pentru antreprenorii care vor să investească în activități industriale: licența industrială unică

Guvernul a anunțat astăzi adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care pune bazele obținerii online a unei licențe industriale unice. Pe scurt, această măsură simplifică procedurile de emitere a licențelor, autorizațiilor, acordurilor, avizelor, permiselor necesare pentru desfășurarea unei activități industriale. 

E vorba și de reducerea birocrației, așa cum spuneam în titlu, deoarece autoritățile au anunțat înființarea unei entități denumite Oficiul pentru Licență Industrială, care se va ocupa fix cu simplificarea și, cel mai important, digitalizarea procedurilor de obținere a licenței industriale unice. Acest Oficiu se va ocupa cu administrarea Punctului de Contact Unic Electronic pentru Licențe Industriale(PCUEL), ce va fi integrat în sistemul e-guvernare, care este gestionat de ADR(Autoritatea pentru Digitalizarea României). 

Așa cum au transmis și autoritățile, e vorba de o interfață, un singur punct de contact între cei care vor să construiască o fabrică în România și administrația publică. Reprezentanții Consiliului Concurenței, instituție care a inițiat proiectul împreună cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, spun că toate documentele, toate schimburile de informații între antreprenori, investitori și administrație se vor face printr-un punct unic. 

Ei estimează că peste un an va apărea platforma electronică, prin care va avea loc acest schimb de informații între administrație și antreprenori, care va permite și o simulare a licenței. Simularea licenței poate fi făcută în cazul în care ești un antreprenor care vrea să deschidă o fabrică, pentru a afla toate informațiile de care are nevoie și cât durează până a obține avizele. Nu avem o estimare clară cu privire la cât se va reduce timpul pe care-l au de așteptat investitorii ce vor să dea drumul unui proiect industrial, ci doar promisiunea că lucrurile se vor simplifica semnificativ. E important de menționat și faptul că instituțiilor implicate în acest proces li se va cere să își reanalizeze procedurile pentru a descoperi etapele ce pot fi scurtate. 

Sunt șanse mari să vedem aceste planuri devenind realitate, având în vedere că autoritățile locale sunt presate de către cele europene, deoarece operaționalizarea unei astfel de platforme reprezintă un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), plan prin intermediul căruia ar urma să fie finanțată această platformă.