Schimbare importantă dacă ești șofer: Aplicația Amiabila – constatarea amiabilă de accident suferă modificări

Infrastructura deficitară, care dă naștere unui trafic infernal în multe zone ale României, dar și neatenția la volan ne poate duce de multe ori în situația în care să fim implicați într-un accident auto. În cazul în care vorbim de accidente ușoare, legislația din România a avut parte de o schimbare importantă care ne ușurează viața atunci când vine vorba de constatările amiabile. 

Concret, o normă a  Autorității de Supraveghere Financiară aprobată în luna mai a acestui an a intrat în vigoare pe 15 octombrie 2022. Această normă permite ca formularul de constatare amiabilă de accident, de care ai nevoie în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto – RCA, să fie completat și în format electronic, nu numai pe hârie, așa cum era până acum. 

Autoritate de Supraveghere Financiară precizează că în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul. Concret, completarea online te scutește de drumul la Poliție pentru a realiza această constatare. 

Constatarea Amiabilă – Aplicația Amiabila: cum se folosește 

Totul se realizează prin intermediul aplicației Amiabila, urmând acești pași: 

1. Descarci aplicație din App Store sau Google Play. 
2. Îți creezi un cont de utilizator în aplicației, ce poate fi folosit după ce parcurgi pașii de verificare a contului.
3. Poți ține evidența constatărilor pe termen lung: Constatările au rubrică separată, unde poți urmări istoricul propriu sau de unde poți crea oricând o nouă constatare amiabilă cu butonul „Adaugă Constatare”.
4. Completarea datelor personale – aplicația integrează un sistem de recunoaștere a textelor din documentele scanate (OCR) 
5. Completarea datelor referitoare la momentul accidentului – aplicația Amiabila dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul, în cazul în care nu știi adresa. 
6. Selecția daunelor provocate – pentru a descrie cât mai obiectiv accidentul, ai posibilitatea de a selecta direcția impactului cât și avariile suferite de vehicul. 
7. Construiește circumstanțele accidentului – împrejurările selectate de tine influențează individual construcția schițelor și oferă participanților la accident ovazia de a își exprima punctul de vedere. Rezultatele și fotografiile accidentului contribuie la stabilirea vinovăției. 
8. Completarea datelor vehiculului B – conducătorul vehicului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibilă trimiterea documentelor comune către asiguratorii ambelor părți implicate. 
9. Crearea schiței accidentului – În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabil circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple. 
10. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asiguratorilor.  – După ce participanții sunt de acord cu circumstanțele create în urma procesului de înregistrare, este nevoie de semnătura ambelor părți implicate. Ai opțiunea să trimiți documentele asiguratorilor RCA ai celor două părți.