În secțiunea Educație vorbim astăzi despre ratingurile României. E posibil să te fi lovit de mai multe ori despre anunțuri cu privire la scăderea ratingului, menținerea lui, îmbunătățirea etc. E important să știi că aceste ratinguri au efect într-un final și asupra ta, deoarece o economie puternică înseamnă și un trai mai bun pentru cetățenii și business-urile care o alcătuiesc.
Pentru început, este important să știi că printre cele mai mari agenții de rating din lume se numără Moody’s, Standard and Poor’s și Fitch, iar pe baza unor indicatori, acestea oferă ratinguri economiilor și companiilor.
Pe scurt, aceste ratinguri sunt destinate celor care vor să investească în aceste companii sau state, de cele mai multe ori atunci când vorbim de obligațiuniile emise de către aceste entități sau titlurile de stat.
Ele utilizează diferite calificative, în cele mai multe cazuri pornind de la AAA sau Aaa, A, BBB, C până la D, pentru a arăta gradul de risc. Cu cât ai un grad mai mare de risc, cu atât atragi investitorii oferindu-le o dobândă mai mare, pentru că nimeni nu ar vrea să investească în obligațiunile/titlurile tale de stat dacă oferi aceeași dobândă cu o altă țară mult mai stabilă economic.
Astfel, dobânzi mai mari, cheltuieli mai mari pentru economia respectivă și o presiune mai mare pe investițiile ce vizează dezvoltarea ei și calitatea vietii cetățenilor din care e formată.
Un ultim anunț în legătură cu România a fost dat de agenția de evaluare financiară S&P global Ratings(Standard and Poor’s), care a confirmat pe 14 septembrie ratingurile suverane ale României la ”BBB-/A-3”, pespectiva asociată fiind una „stabilă”.
Reprezentanții S&P sunt de părere că după creșterea puternică din prima jumătate a anului(avans de 5,7% la nivel anual) urmează ca ritmurile de creștere să scadă în următoarele treimestre.
Ei se așteaptă ca inlația ridicată, ajunsă la 15,9% în septembrie, să afecteze veniturile oamenilor, limitând consumul, care este un motor important de creștere al economiei noastre. S&P estimează o creștere de aproximativ 4% a Produsului Intern brut în perioada 2023-2025, comparativ cu creșterea de 6% în 2021-2022. Ei consideră că banii de la UE care ar trebui să intre în următoarea perioadă în conturile statului vor sustine activitatea economică.
Agenția de rating lansează și un avertisment la adresa României, precizând că ar putea coborî ratingurile în următorii doi ani dacă statul nu reușește să facă treaba mai bună în ceea ce privește consolidarea fiscală pe termen mediu, consolidare care să ducă la reducerea deficitelor sau să mai scadă ratele dobânzilor cu care se împrumută.
Ratingul dat de S&P vine după cel anunțat de altă agenție, Fitch, care a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, reprezentând ultima notă din categoria „investment-grade”, adică recomandat pentru investiții.