Ce trebuie să înțelegi din anunțul SUA cu privire la recesiune

Ziua în care publicăm acest material, 28 iulie, este ziua în care Departamentul american al Comerțului a anunțat că Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o scădere de 0,9% în trimestrul al doilea din acest an. E posibil să fi auzit despre asta sub forma unor titluri precum „A venit recesiunea”, „S-a declanșat criza mondială” etc. O să îți explicăm în acest material ce reprezintă această scădere economică anunțată astăzi. 

Ce-i drept, nu e o veste bună faptul că economia americană trece prin al doilea trimestru consecutiv care se confruntă cu o scădere a economiei, în primul trimestru al acestui an fiind înregistrată o scădere de 1,6%. Definiția tehnică a recesiunii spune că aceasta se declanșează după două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut. Instituția americană care poate declanșa oficial că SUA a intrat în recesiune este Național Bureau of Economic Research, care până la momentul publicării acestui material nu a dat o astfel de veste. 

Mai mulți economiști, dar și administrația Biden, susțin că Statele Unite ale Americii nu sunt în recesiune pentru că alți indicatori, precum cei ce țin de piața muncii, arată mai bine. De partea cealaltă, așa cum ți-am mai explicat în alte materiale publicate aici, inflația lovește toate economiile la nivel global, iar pentru a fi ținută în frâu, Băncile Centrale cresc dobânzile de politică monetară pentru a o ține în frâu. O urmare a acestui anunț legat de scăderea economică înregistrată pentru două trimestre consecutive, ar putea face ca Rezerva Federală din SUA să fie mai blândă în ceea ce privește creșterea dobânzilor, strategie care face mai greu de ținut în frâu inflația. 

Deși pare departe de noi, economia SUA este strâns conectată cu cea din Uniunea Europeană, ceea ce face ca, implicit, ca urmările unei recesiuni să se răsfrângă și asupra țării noastre. În cazul în care și țara noastră va merge pe strategia de mai sus, de a nu mai ridica dobânda de politică monetară pentru a evita recesiune, ne vom trezi în situația în care o lăsăm mai moale cu o inflație care a ajuns în luna iunie la 15,1%. 

În concluzie, scăderea economică din SUA pentru al doilea trimestru consecutiv este un semn rău, accentuează îngrijorările cu privire la declanșarea unei recesiuni, recesiune ce ne-ar afecta și pe noi. E important să fii precaut și să îți monitorizezi cu atenție bugetul, gândește-ți cu atenție viitoarele achiziții și încearcă să elimini cheltuielile neesențiale.