Am mai discutat aici despre ultimele modificări fiscale aduse de către Guvernul României. Unele dintre ele intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023, în timp ce altele intră în vigoare mult mai rapid. Un exemplu ține de supraimpozitarea contractelor part-time.
Această măsură va intra în vigoare de la 1 august 2022 și e important să ții cont de ea în cazul în care în firma ta ai angajați care lucrează part-time. Așa cum îi spune numele, supraimpozitarea contractelor part-time, aduce contribuții mai mari pentru cei care nu lucrau clasicele 40 de ore pe săptămână.
Astfel, conform măsurii aprobate de guvern, contribuțiile de asigurări sociale pe care le datorează angajații ce obțin venituri în baza unui contract cu timp parțial, nu pot fi mai mici decât în cazul salariului minim brut pe țară, salariu stabilit pentru acest an la 2.550 de lei.
În concluzie, dacă ai un angajat care avea un contract de patru sau de două ore pe zi, acesta va fi taxat ca unul care lucrează cele 40 de ore pe săptămână.
E important, însă, să știi că modificările luate de guvern în acest sens nu se aplică elevilor sau studenților cu vârsta de până la 26 de ani, persoanelor cu dizabilități, pensionarilor, persoanelor care au un contract de muncă full time pe lângă cel part-time sau ucenicilor până la 18 ani.
Măsura a fost gândită pentru a reduce situațiile în care unele firme apelează la contracte part-time pentru a plăti oameni ce în realitate lucrează 8 ore pe zi, dar și pentru a aduce mai mulți bani la buget.
Astfel, aleșii consideră că măsura le oferă acestor oameni posibilitatea de a avea o pensie mai mare, ca urmare a contribuțiilor care se vor calcula în funcție de salariul minim.
Totuși, asta nu înseamnă că toate persoanele care au un contract de muncă part-time nu lucrează part-time. E posibil ca tu, în firma ta, să ai un angajat la curățenie care lucrează doar câteva ore sau un contabil junior.
În fine, e important să îți faci revizuiești cât mai rapid planul de afaceri în cazul în care ai angajați care lucrează part-time, pentru că situația se schimbă de la 1 august 2022.
Dacă tot suntem la subiectul modificărilor fiscale, îți aducem aminte că tot în acest val de modificări adoptate recent, sunt vizate și microîntreprinderile. Concret, impozitul va fi de 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care au cel puțin un angajat.
În acest fel, se elimină varianta aleasă până acum de 3% pe venit în cazul în care microîntreprinderea nu avea niciun angajat. Dacă, totuși, îți propui să mergi în continuare pe varianta în care vrei să ai o întreprindere fără angajați, e important să știi că vei fi trecut la un impozit pe profit, de 16%.
În plus, sunt modificări și la pragul de încadrare a firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la un milion de euro la 500.000 de euro.