Bani pentru afaceri care promovează economia circulară

Promovarea sustenabilității, atât în viața de zi cu zi a persoanelor fizice, cât și în operațiunile pe care afacerile le derulează, a devenit din ce în ce mai accentuată în ultima perioadă. Dacă pentru persoanele fizice sunt derulate programe prin care primesc diverse beneficii atunci când reciclează, în cadrul afacerilor avem programe de finanțare în care componenta de sustenabilitate joacă un rol esențial în accesarea fondurilor. 

Un ultim program pregătit pentru antreprenorii din România prevede ca aceștia să poată accesa până la200.000 de euro dacă activează în industria prelucrătoare și promovează economia circulară. 

Economia circulară presupune un mod de derulare a operațiunilor mai chibzuit, adică folosirea în comun, închirierea, repararea, renovarea, reciclarea sau reutilizarea activelor folosite. Scopul principal este prelungirea perioadei de utilizarea a acestora și reducerea cât mai mult a deșeurilor. 

Proiectul amintit mai sus are ca scop dezvoltarea de sectoare industriale noi, dar și revitalizarea sectoarelor industriale tradiționale prin procesarea și utilizarea resurselor deja existente, a deșeurilor care au un impact negativ accentuat la nivel național, dar și internațional, raportat la teritoriile statelor cu care ne învecinăm.

Activitățile principale pe care acest proiect le vizează sunt: 

  • transfer tehnologic pentru consolidarea economiei circulare;
  • dezvoltarea activităților de cercetare-inovare, proiectare ecologică a produselor și serviciilor care să promoveze principiile economiei circulare;
  •  înființarea și/sau dotarea și operarea de centre de reparații și recondiționare a bunurilor; dezvoltarea activităților de reciclare a deșeurilor 

Suma maximă pe care o poți obține dacă te încadrezi în acest program este de de 200.000 de euro pentru un interval de până la 16 luni. Banii vor veni în mai multe rate, după ce oferi documente justificative. 

Suma minimă pe care o poți obține prin acest proiect este de 15.000 de euro. 

Important de știut este că vor fi suportate cheltuielile în procent de 85% din bugetul de stat în cadrul acestui program, restul de 15% urmând să fie contribuția ta. Stai cu ochii pe parcusul acestui program, deoarece Ministerul Economiei va fi obligat să elaboreze ”Ghidul solicitantului” în 30 de zile după ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial. 

Regăsești proiectul de Hotărâre a Guvernului și nota de fundamentare AICI. Poți trimite propuneri sau sugestii la adresa de e-mail dezbateri_publice@economie.gov.ro.