Suspendarea plății ratelor la credite, decizie pe care sute de mii de români au luat-o în debutul crizei COVID, este iar posibilă. Guvernul a aprobat actul normativ care permite acest lucru. Poate ți se pare o veste bună, dar fii foarte atent, pentru că la fel de bine poate fi un cadou otrăvit. Dacă nu te afli chiar în imposibilitatea de a mai achita ratele, sfatul nostru e te abții, pentru că pe termen mediu și lung costul unei astfel de decizii este mai mare decât crezi. O spune chiar și ministrul finanțelor, care amintește că soluțiile negociate cu creditorii, cum ar fi trecerea de la dobânda ROBOR la IRCC sunt mai puțin costisitoare. Uite de ce soluția suspendării trebuie să fie chiar ultima soluție posibilă:
– Costul total ar fi de circa trei rate în plus la soldul iniţial, iar efortul lunar de plată cu circa 6% mai mare decât înainte de suspendarea ratelor
– Un alt calcul făcut public de o bancă arată că, pentru un sold la credit de 150.000 lei, cu un termen rămas de 15 ani şi o dobândă actuală de 6%. Prin comparaţie cu suma de plată cu şi fără suspendare, rezultă că la finalul perioadei de creditare, vom plăti rate lunare mai mari cu 56 lei, iar costul total va creşte cu aprox. 10.100 lei.
Așadar, întreabă și creditorul înainte de a lua decizia. Poate îți oferă o variantă mai bună.