Schimbări fiscale 2023: care sunt discuțiile și de ce se „agită” autoritățile, punând presiune pe mediul privat

Probabil ai auzit din ce în ce mai des în aceste zile discuții despre ajustări fiscale, respectiv eliminarea anumitor excepții sau creșterea unor taxe. Toate aceste discuții au, ca una dintre principalele cauze, reducerea deficitului bugetar. 

Țara noastră a promis autorităților europene că va încheia acest an cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB. E greu de crezut în situația actuală, având în vedere că în luna mai deficitul era deja de 2,3%, ceea ce înseamnă în jur de 36,9 miliarde de lei, cu 16 miliarde de lei mai mult comparativ cu perioada similară de anul trecut. De ce e important ca România să respecte promisiunea făcută autorităților europene? Pentru că altfel UE ar putea să reducă semnificativ banii pe care îi acordă țării noastre. 

În această perioadă, Guvernul se întâlnește cu reprezentanții mediului privat pentru a discuta despre eventuale măsuri pe care statul le va lua pentru a strânge mai mulți bani la buget. Din reacțiile pe care le-am observat în mediul de business, lucrurile nu sunt deloc roz. Organizațiile patronale cer autorităților să nu fie „luate peste noapte” măsuri de ajustare fiscală, deoarece efectele asupra afacerilor ar putea să fie devastatoare. 

Premierul României a dat recent câteva semnale care s-au îndreptat către Taxa pe Valuare Adăugată(TVA). El a menționat că în convorbirile cu reprezentanții Comisiei Europene, aceștia au precizat că trebuie făcut ordine în ceea ce privește cotele de TVA. 

Această „ordine” se referă la eliminarea excepțiilor acordate în prezent mai multor sectoare. 

Ciolacu a adăugat că, în principiu, s-a convenit ca la mâncare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor TVA-ul să rămână de 9%. Astfel, o măsură pe care s-ar putea să o vedem ar fi renunțarea la cota de TVA de 5%, care se aplică în anumite cazuri, și să vedem doar cote de TVA de 9% și 19%. 

E greu de crezut că multe dintre afacerile care vor fi afectate de modificările fiscale vor absoarbe aceste costuri majorate fără a le transpune în prețul produselor și serviciilor pe care le oferă. Acest lucru înseamnă că vom vedea creșteri de prețuri, într-un context în care puterea de cumpărare a românilor este deja afectată după numeroase luni cu creșteri agresive ale inflației. 

De asemenea, unele modificări ar putea afecta și veniturile pe care le înregistrează o parte dintre români. Printre subiectele populare în aceasta perioadă se află și cel al facilităților fiscale înregistrate de anumite sectoare, precum construcții, agricultură, industria alimentară și IT.

Nu avem un semnal concret din partea autorităților dacă aceste fiscalității vor fi eliminate în perioada următoare, ci doar că vor continua discuțiile pentru a contura decizii concrete.

În concluzie, nu este exclus ca în perioada următoare să vedem o serie de măsuri care să lovească anumiți cetățeni din două direcții: scăderea veniturilor ca urmare a eliminării anumitor facilități fiscale, dar și creșterea cheltuielilor ca urmare a scumpirii anumitor produse și servicii.