Situația economică dificilă din anii ’90, cu inflație explozivă, prăbușiri de bănci și devalorizări abrupte ale monedei naționale au transformat monedele străine puternice în forma preferată de protecție a aproape oricărui român. Mai întâi dolarul și marca geramnă și mai apoi(din 2001) euro au constituit principalul rugiu pentru economiile românilor, până într-acolo încât au intrat în folclor. Cine nu știe ce face românului cnd nu mai are bani? Schimbă 100 de euro, desigur. Momentul 2008, când leul a fost supus celui mai puternic atac din istorie și a pierdut 30% din valoare de pe o zi pe alta, nu a făcut decât să întărească credința în puterea monedei europene. Și totuși…mai e acum momentul să mergem spre euro cu toate economiile? E cazul să ne gândim că o astfel de mutare ne-ar aduce chiar randamente spectaculoase? Sau poate ar fi mai bine să mizăm în principal pe leu. Dincolo de teoria clasică ce spune să nu îți pui toate ouăle într-un singur coș, dar și că e bine să ai economiile în moneda în care faci cele mai multe plăți (în cazul nostru leul) există și aspecte cât se poate de practice care spun că momentele acelea au trecut. Banca Națională, o spune chiar un înalt reprezentant al instituției, are acum rezerve valutare suficient de mari încât pur și simplu poate arunca atât de mult euro în piață încât eventualii speculatori să rămână fără leii necesari pentru a desfășura în atac.
Sigur că nu se va ajunge niciodată în situația ca BNR să vândă toți cei 42 de miliarde de euro, însă doar existența acestei sume în rezerve și faptul că ea este mai mare decât leii disponibili pe piață fac ca orice tentativă de atac să fie descurajată. Deci, mai greu să asistaăm la un atac precum cel din 2008, mai ales că cine ar vrea să desfășoare o astfel de operațiune ar trebui să împruute lei pentru a cumpăra euro, iar acum dobânzile pentru lei deja au sărit de 8%. Apoi, Zona Euro, nu este mai puțin afectată de inflație decât România și, în plus, Banca Centrală Europeană, nu poate majora în pași foarte mari dobânda, astfel încât să evite o devalorizare a monedei europene. Deci slabe șanse ca euro să câștige foarte mult teren față de leu sau alte monede.
O variantă mai bună, fără exagerări în ceea ce privește sumele, ar fi, însă dolarul, care se află la cel mai înalt nivel al său din ultimii 20 de ani și care va continua să crească. Nici măcar analiștii nu știu unde se va opri aprecierea monedei naționale. Uite aici ce spun specialiștii în domeniu.