Ultimii doi ani au schimbat semnificativ modul în care unii oameni aleg să lucreze. Conceptul de work from home nu mai reprezintă un lux pe care doar o parte dintre marile companii îl oferă angajaților săi.
A căpătat tracțiune și următorul nivel al acestui concept, work from everywhere(muncește de oriunde), nivel ce a adus în discuție în unele țări, printre care și România, reglementările în folosul nomadului digital.
Ești considerat nomad digital atunci când alegi să îți desfășori munca la distanță, având nevoie în mare parte doar de o conexiune la Internet. Reglementările despre care vorbeam mai sus urmăresc acordarea de vize pentru nomazii digitali, vize ce le oferă posibilitatea de a-și desfășura activitatea în țara respectivă, alta decât țara lor natală.
De exemplu, dacă îți poți desfășura activitatea exclusiv online și te-ai săturat să lucrezi din România, poți încerca să îți desfășori activitatea de pe o plajă din Bali. Ți-am dat acest exemplu, deoarece Indonezia a adoptat recent o nouă formulă a vizei de nomad digital care le permite acestora să lucreze și să trăiască fără a plăti taxe în Indonezia.
Viza se acordă pe o perioadă de 5 ani și este adresată străinilor care lucrează în Indonezia pentru afaceri cu sediul în afara țării.
Atunci când plănuiești să devii nomad digital, dincolo de atracții precum plaje cu nisip fin, vreme pe placul tău sau locuri încărcate de istorie, trebuie să fii atent și la aspectele de natură operațională, precum viteza la Internet, costurile privind chiria, dar și cultura în care alegi să îți petreci viața de nomad digital.
În funcție de țară, costurile privind obținerea unei vize de nomad digital diferă, dar și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești. Vizele de nomad digital pot ajunge și la câteva mii de dolari pe an, iar pentru a o putea obține, trebuie să demonstrezi că ai un venit lunar peste un anumit prag, prag care diferă de la o țară la alta.
Pot exista cazuri în care vei fi nevoit să faci un depozit cu o anumită sumă la o bancă din țara respectivă pentru a putea obține viza de nomad digital. Este important să verifici în detaliu legislația țării în care îți propui să pleci pentru a lucra.
Țara noastră este una destul de atractivă din aceste puncte de vedere, având în vedere faptul că avem atât deschidere la mare, cât și relief muntos, costuri decente în ceea ce privește chiria și o viteză la Internet de invidiat.
România a introdus noțiune de „nomad digital” prin Legea nr. 22/2022.