Ce modificări fiscale sunt discutate și ce impact ar putea avea asupra banilor tăi

În ultima săptămână dinaintea publicării acestui material s-au înmulțit discuțiile privind potențiale modificări fiscale discutate pentru a fi implementate în România. Ți le-am adunat în acest material pe cele mai importante pentru a le vedea mai bine și pentru a stabili dacă, în cazul în care devin realitate, vor aduce vreo schimbare asupra banilor tăi. 

Pentru început, este bine să știi că aceste modificări fiscale sunt la stadiul de discuții la nivelul coaliției care conduce România. 

O primă măsură propusă ține de aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub4.500 de lei. Concret, o taxare mai mică pentru salariile sub 4.500 de lei, gândită în așa fel încât la nivelul salariului minim, impozitul să ajungă la 0%.

Impozitul pe venit aplicat salariului brut este în acest moment de 10%. La o primă vedere, măsura își propune să scadă această cotă de impozitare gradual, măsură ce ar face ca la final de lună să ai mai mulți bani în buzunar.

O altă măsură care este discutată în această perioadă, se referă la o contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro, măsură cu caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani. 

De ce am adus și această măsură în discuție, având în vedere că se aplică companiilor? O astfel de măsură se discută de mai mulți ani și, de fiecare dată, economiștii din piață consideră că tu vei suferi costurile unei astfel de măsuri. Concret, companiile taxate vor transfera acest cost în prețul produselor/serviciilor pe care ți le oferă ție. Deci, există riscul să scoți tu mai mulți bani din buzunar, lucru neplăcut ținând cont că te confrunți deja cu o inflație anuală care la momentul publicării acestei știri se ridică la 13,8%. 

O altă măsură discutată te-ar putea afecta dacă lucrezi în sistemul bugetar și ai venituri ridicate. Concret, măsura vizează o supraimpozitare de 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui. 

Președintele României are la acest moment o indemnizație brută de 24.960 de lei. 

De asemenea, o discuție este purtată și în legătură cu pensiile speciale, măsură vizând supraimpozitarea în două trepe a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul de 9.000 de lei și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 de lei. 

Rămâne de văzut dacă astfel de măsuri vor fi implementate sau nu, din discuțiile care se poartă în momentul publicării acestei știri, există destul de multe contre între membrii coaliției.