România este cunoscută pentru costul fiscal mare pe care îl are atunci când vine vorba de salariile angajaților. Mulți dintre noi suntem interesați, în momentul în care ne angajăm, de banii pe care îi primim ”în mână” la final de lună. Adică de salariul net. Ei bine, salariul net este ceea ce rămâne după ce statul își ia contribuțiile și taxele.
În momentul în care ceri o mărire de salariu, pe lângă suma pe care o primești la final de lună, alți bani trebuie să meargă către stat sub formă de taxe și contribuții, pentru că acestea sunt stabilite ca procent din salariul brut, care crește automat când primești o mărire de salariu.
Ca să ai o imagine clară a contribuțiilor și taxelor plătite lunar din salariul tău brut, acestea sunt:
- Asigurări sociale (CAS-pensie) – 25%
- Asigurări sociale de sănătate(CASS – sistemul public de sănătate) – 10%
- Impozitul pe venit – 10%
- Contribuție asiguratorie pentru muncă(șomaj) – 2,25%
În cazul angajaților pe salariul minim, o nouă lege îți oferă posibilitatea să le mărești salariul cu 200 de lei fără ca această majorare să mai fie impozitată. Ea a fost adoptată de curând și intră în vigoare de la 1 iunie.
Nu ești obligat să oferi această mărire, deci nu vorbim despre o creștere a salariului minim în România, care în acest moment este de 2.550 de lei brut, însemnând un salariu net, ”în mână”, de 1524 de lei. Însă, ai putea lua în considerare aplicarea acestei măsuri pentru a-ți motiva angajații care se regăsesc în această categorie, adăugându-le 200 de lei în plus la salariu, bani care nu sunt impozitați.
Dacă citești acest material din postura de angajat cu salariul minim, ia în considerare această opțiune pe care o are angajatorul tău și cere o mărire, iar în cazul în care nu este dispus să îți ofere cei 200 de lei, e posibil ca unul dintre competitorii săi să o facă.
În România sunt peste 1,2 milioane de angajați care primesc salariul minim pe economie. Măsura explicată mai sus face parte dintr-un pachet de măsuri denumit ”Sprijin pentru România” și vine cu scopul de a combate consecințele sociale negative aduse de către creșterea prețurilor.
Concret, pentru a mai reduce puțin din impactul pe care această categorie îl resimte din cauza unei inflații care a ajuns în luna aprilie la 13,8% și despre care BNR spune că se așteaptă ca la finalul trimestrului II(adică finalul lunii iunie) să fie de 11,2%, iar la finalul trimestrului III(adică finalul lunii septembrie) să ajungă la 9,6%.