În diverse materiale pe care le-am postat aici ți-am vorbit despre gradul de risc al diverselor active în care poți investi, punctând faptul că un grad foarte mare de risc îl prezintă criptomonedele, cunoscute pentru volatilitatea lor și lipsa reglementărilor.
Cu câteva zile înainte de data postării acestui material, o criptomonedă a pierdut într-o noapte 99% din valoarea ei. Din păcate nu vorbim despre un proiect obscur, lipsit de popularitate care să nu fi atras atenția industriei, ci despre o criptomonedă aflată în top 10.
Impactul a făcut ca valoarea totală a pieței pe care o avea criptomoneda respectivă să scadă de la peste 40 de miliarde de dolari la doar 500 de milioane de dolari. Ironic este faptul că dezvoltatorii proiectului își promovau criptomoneda ca fiind dintr-o clasă ce are în denumire cuvântul ”stabil”, respectiv ”stablecoin”.
Însă, așa cum industria criptomonedelor ne-a obișnuit deja, lucrurile sunt mult mai complicate decât crezi. Criptomoneda lor nu era de fapt un stablecoin, ci un ”algorithmic stablecoin”. Complicat, nu? Tocmai de aceea îți menționam în materialele anterioare de ce e foarte bună documentarea, înainte de a investi în orice activ, punctând gradul de risc al fiecărei categorii.
Când vine vorba de criptomonede, specialiștii din piață spun mereu că dacă vrei să investești în criptomonede, alocă o sumă de bani pe care ești pregătit să o pierzi în totalitate.
Un sfat simplu și ușor de înțeles, la o primă vedere. Însă, dacă te uiți pe forumurile dedicate criptomonedei despre care îți povesteam mai sus, mărturiile celor care spun că și-au pierdut în unele cazuri și economiile de-o viață te vor ajuta să înțelegi adevăratul risc și importanța documentării.
Revenind la ideea de stablecoin și ”algorithmic stablecoin”, o să îți explicăm la ce se referă exact aceste categorii și să nu te lași păcălit de ceva ce sună prea frumos pentru a fi adevărat.
Așa cum îi zice numele, critpomoneda de tip stablecoin este gândită în așa fel încât valoarea ei să fie legată de valoarea unui activ precum dolar, euro, aur sau certificate de trezorerie(treasury bills), însă există și cazuri în care sunt legate de obligațiuni, a căror valoare poate fluctua.
Însă, există și multe criptomonede care se promovează sub umbrela ”stablecoins”, dar a căror valoare să nu fie legată de colaterale precum dolari, euro sau orice activ real, ci au un algoritm în spate prin care-și leagă valoarea de o altă criptomonedă. În acest fel funcționa și criptomoneda din categoria ”aglorithmic stablecoin”, a cărei valoare era dată de încrederea investitorilor în ea. Odată ce și-au retras banii din criptomonedă și din colateralul digital, lucrurile au luat-o la vale.