Stagflația: ce este și de ce se vorbește din ce în ce mai des despre ea

Este posibil să-ți fi ajuns în ultimul timp pe la urechi cuvântul stagflație. Dacă citești presa internațională șansele sunt și mai mari, deoarece termenul a ajuns să fie din ce în ce mai căutat la nivel internațional, așa cum o arată și Google Trends. Îți explicăm în acest material care este treaba cu stagflația. 

Pentru început, trebuie să înțelegi faptul că stagflația este un fenomen cu care nicio economie nu își dorește să se confrunte. Stagflația este definită ca o creștere economică slabă sau chiar o lipsă a creșterii, combinată cu o inflație ridicată și o rată a somajului asemenea. 

România nu este află la momentul publicării acestui material în această situație, însă nu putem spune că lucrurile arată bine. Avem o rată anuală a inflației raportată de Institutul Național de Statistică pentru luna aprilie  la 13,8%, cea mai mare valoare din 2004 până în prezent. 

Datele arată o creștere a mărfurilor alimentare cu 16,35%, a celor alimentare cu 13,54%, iar a serviciilor cu 7,11%. Cartofii conduc topul creșterilor de alimente cu peste 40%, în timp ce la energie, vedem că gazele au crescut cu 85%.

În ceea ce privește evoluția economiei, nici acolo lucrurile nu arată îmbucurător și asta o spune ultimul raport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Raportul estimează o creștere de 2,5% pentru anul 2022, în scădere cu 0,3 puncte procentuale față de ultima raportare. Pentru anul 2023, creșterea este estimată la 3%, cu 1,2 puncte procentuale mai puțin decât la estimarea anterioară(ultima raportare la care facem referire este cea din martie 2022). 

Aceeași instituție vorbește despre o presiune pusă deja pe consumatori și pe firme din cauza creșterii accelerate a inflației începând cu jumătatea anului 2021 și deși veniturile românilor au început să recupereze din pierderile aduse de restricțiile pandemice, războiul din Ucraina a venit cu un nou set de dificultăți în materie de inflație și probleme cu lanțurile de aprovizionare. 

E important de menționat și faptul că România, mai ales în 2021, a avut o creștere economică de 5,9% impulsionată puternic de către consum. Acest lucru e puțin probabil să se repete anul acesta deoarece ne confruntăm cu o inflație ce a crescut puternic, adică cu prețuri din ce în ce mai mari, ceea ce împinge românii să fie mai atenți când vine vorba de cheltuieli și practic, să consume mai puțin. 

În ceea ce privește șomajul, lucrurile aici arată mai bine, ținând cont că în luna martie am avut o rată a șomajului de 5,7%, coroborat cu faptul că multe dintre industriile din România vorbesc constant despre nevoia de personal.