Ți-am mai vorbit în materialele anterioare despre obligațiile fiscale pe care le ai în cazul în care ai realizat venituri ce nu sunt taxate la sursă așa cum se întâmplă de obicei în cazul în care ești salariat. Venituri pe care le realizezi poate din meditații, închirierea unei locuințe sau din tranzacționarea pe bursă, sunt doar câteva exemple care te obligă să depui declarația unică(Declarația 212 pe care o găsești AICI).
Codul fiscal prevede clar că declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.
Cea mai ușoară metodă de depunere este cea online, prin intermediul serviciului Spațiul privat virtual sau pe site-ul e-guvernare.ro, folosind semnătura electronică calificată. Poți să-l depui și în format fizic direct la ANAF sau prin poștă, dar de ce să-ți bați capul cu statul la coadă?
Termenul limită pentru depunerea declarații unice în 2022 este 25 mai, inclusiv.
Trebuie să știi că dacă veniturile despre care îți spuneam mai sus depășesc 12 salarii minime brute, atunci va fi nevoie să plătești nu doar cei 10% impozit pe venit, ci și contribuții sociale – 25% pensii și 10% sănătate.
Ți-am făcut noi deja calculul: salariul minim brut pe țară în 2022 este de 2.550 de lei, ceea ce face ca 12 salarii minime brute să ajungă la 30.600 de lei.
Dacă întâmpini probleme în completarea și depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita ajutor apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor – Call – center, la numărul de telefon 031.403.91.60.
Trebuie să iei în serios depunerea declarației unice, în primul rând pentru că vei fi amendat dacă nu o faci. Conform Codului Fiscal, în cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit, precum și a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 de lei la 500 de lei.
Poate ți se pare o sumă mică în cazul în care impozitul de 10% și contribuțiile datorate sunt mult mai mari, însă nu de ea trebuie să îți fie teamă. Problema cea mare este dată de faptul că ANAF-ul are dreptul să-ți trimită o decizie de impunere pentru veniturile pe care ar fi trebuit să le incluzi în declarația unică.
Fiscul va calcula pe baza informațiilor proprii cât ai de datorat la stat și te trezești cu o decizie de impunere pe o sumă mai mare.