Cum afli dacă ai acțiuni de care nu știai: ce trebuie să știi despre Depozitarul Central

Este posibil să fii unul dintre numeroșii români acționari la una dintre societățile pe care statul le-a privatizat în anii 90” și să nu fii conștient de faptul că deții aceste titluri. Depozitarul Central este instituția care te poate ajuta să afli dacă te regăsești în această situație. 

Sunt români care în timpul Marii Privatizări, cunoscută drept și ”Cuponiada”, de după Revoluție, au primit acțiuni gratuite pe care nu le-au folosit niciodată. Conform datelor oferite de Depozitarul Central, la momentul publicării acestui material, există în România un număr total de 8,358 milioane de acționari, dintre care 897.250 în București. Poți vedea cum arată situația în județul tău pe harta de AICI. 

Pentru a afla ce acțiuni ai, trebuie să soliciți de la Depozitarul Central un extras de cont, pe care-l poți obține direct de la sediul instituției(găsești AICIadresa), prin e-mail sau prin poștă, și care reprezintă un agregator al acțiunilor regăsite pe același cod numeric personal

Ai nevoie de următoarele documente: cerere de eliberare a extrasului de cont și actul de identitate. Trebuie să știi că tariful perceput de către Depozitarul Central pentru eliberarea extrasului de cont se ridică la 6 lei pentru fiecare societate la care deții acțiuni și că trebuie să prezinți dovada plății acestui tarif.
 
Trebuie să știi și că acest extras de cont poate fi obținut și de către o persoană împuternicită de tine. Are nevoie de următoarele documente: procura/împuternicire pentru ridicarea sumarului de cont, autentificată la un notar public sau procura/împuternicirea emisă de Ambasada/Consultatul României din alt stat sau în cazul în care te afli în detenție, procura/împuternicirea din partea ta semnată în fața directorului de penitenciar. 

De asemenea, mai este nevoie de o copie a actului tău de identitate și de actul de identitate al persoanei împuternicite. 

Conform Depozitarului Central, în cazul în care te afli în postura de moștenitor al bunurilor unei persoane decedate și vrei să afli dacă aceasta avea și acțiuni din timpul Cuponiadei, pentru a le include în moștenire, te poți adresa în mod direct unui notar public pentru a obține un sumar de cont care atestă toate deținerile financiare ale persoanei decedate. 

În cazul în care vei afla în urma solicitărilor menționate mai sus că deții acțiuni la o companie încă listată, vei avea două alternative: să le menții în Secțiunea 1* a Depozitarului Central sau să le transferi într-un cont deschis la o firmă de brokeraj autorizată. O listă cu firmele de brokeraj autorizate găsești AICI. 

*Instrumentele financiare (acțiuni, obligațiuni, etc) evidențiate în sistemul Depozitarului Central sunt înregistrate în conturi electronice. Secțiunea I este secțiunea conturilor individuale în care instrumentele financiare sunt înregistrate direct în numele și pe seama proprietarului și conține informații referitoare la identificarea fiecărui deținător de instrumente financiare și la deținerile acestuia.