Dacă te bazai pe creșterea salariului anul acesta, mai bine să îți refaci calculele. Banii în plus s-ar putea să nu acopere nici jumătate din inflație

Dacă te bazai pe o creștere de salariu care să te ajute să acoperi minusul creat de creșterea prețurilor sunt șanse mari să fie nevoie să îți schimbi calculele, anul acesta. Dacă ai economii, probabil că va trebui să folosești din ele, dacă nu, varianta ” strngem curea” trebuie luată serios în calcul. Companiile din România nu au de gând să crească salariile cu mai mult de 7%, arată un studiu al Marsh Benefits, unul dintre giganții mondiali în zona de consultanță. Asta înseamnă că, în termeni reali, banii pe care românii îi vor încasa, pe medie, vor putea cumpăra mai puțin decât în 2021. Aceasta se întâmplă pentru că inflația estimată pengtru acest an va fi cu două cifre, și e foarte probabil să se apropie mai mult de 15% decât de 10%. O majorarea medie de 7%, înseamnă deci, în termenii puterii de cumpărare, o scădere cu până la 8%, pe care va trebui să o acoperi fie prin utlizare unei părți din economii fie prin reducerea consumului. Nu mai spunem că o inflație mai mare va însemna și dobânzi mai mari, deci și rate la credit mai mari. Uite ce concluzii au tras vcei care au făcut studiul de care am amintit mai sus:

  • Creșterea salarială medie luată în calcul de companii este de 7% pentru anul 2022.
  • Aprilie este luna în care aproape o treime dintre companii implementează majorările salariale pentru anul în curs.
  • 36% dintre companii anunță că oferă flexibilitate totală angajaților care vor putea alege să lucreze de acasă sau de la birou.
  • Doar 15% dintre companiile care au răspuns studiului intenționează majorarea valorii tichetului de masă în acest an.
  • Companiile oferă tichete de masă a căror valoare medie este de 18 lei/tichet.