Modul în care evoluează economia țării are un impact direct asupra noastră, iar după mai bine de doi ani de pandemie, o criză energetică și un conflict încă în desfășurare la graniță, unii dintre noi se întreabă ce impact vor avea toate acestea asupra creșterii economice.
Creșterea economică este importantă deoarece este unul dintre principalii factori ce impulsionează dezvoltarea economică a țării, respectiv un mai bun nivel de trai pentru cetățeni.
Una dintre primele analize cu privire la impactul pe care războiul din Ucraina ar urma să-l aibă asupra creșterii economice din acest an este făcută de către BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare). România este unul dintre membrii fondatori ai acestei instituții, ministrul de finanțe fiind guvernatorul pentru România, în timp ce guvernatorul Băncii Naționale din România este guvernator supleant.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare estimează că regiunile în care operează vor înregistra o creștere economică de 1,7% în 2022, în scădere cu 2,5 puncte procentuale față de prognoza publicată în luna noiembrie a anului trecut.
În cazul României, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare estimează că țara noastră va înregistra o creștere economică de 2,8% anul acesta, fiind consemnată o scădere de 1,6 puncte procentuale față de estimarea din luna noiembrie a anului trecut.
Pentru 2023, instituția estimează o creștere de 4,2% pentru țara noastră.
Trebuie înțeles faptul că nu doar România înregistrează astfel de scăderi în ceea ce privește estimările, ci vorbim de efecte care sunt resimțite de mai multe economii la nivel global. Pentru vecinii noștri bulgari, BERD are aceleași estimară, mai puțin în ceea ce privește estimările pentru 2023, consemnate la 3,6% pentru ei.
Pentru Grecia, o destinație de concediu preferată de români, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare estimează o creștere economică de 2,9% în 2022, o scădere de 1 punct procentual față ultimul raport.
Este clar faptul că efectele cele mai serioase vor fi resimțite de către țările aflate în conflict, respectiv Rusia și Ucraina, pentru care se estimează o scădere economică de 10%, respectiv 20%. Anterior declanșării conflictului, BERD se aștepta l o creștere de 3,5% pentru Ucraina și 3% pentru Rusia.