Câți bani dai pe electricitate și gaze până în 2023: noile prețuri au fost stabilite de autorități. Ce trebuie să știi

Ți-am semnalat deja și în materialele anterioare despre inflație, pe care le-am publicat pe site, faptul că prețurile la utilități au crescut puternic și probabil ai resimțit și tu acest lucru când te-ai uitat în facturi. 

Autoritățile au publicat în Monitorul Oficial pe 22 martie o Ordonanță de Urgență cu privire la prețurile finale la energie electrică și gaze. Îți vom prezenta mai jos exact ce presupune această Ordonanță de Urgență.

Guvernanții au motivat introducerea acestei Ordonanțe de Urgență referindu-se la creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri. Ea reglementează în principal prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea, în următorul mod:

  • Maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh.
  • Maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
  • Maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.


De asemenea, sunt modificări și în ceea ce privește prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale, respectiv

 

  • Maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici.
  • Maixmum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Principalele schimbări sunt reprezentate de faptul că până la această reglementare plafonul era de 0,8 lei pe kWh pentru toți la energie și 0,31 lei kWh la gaze. În concluzie, avem parte de mici creșteri. E important de menționat faptul că aceste schimbări se aplică în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. 

Toate aceste schimbări care au loc te pot pune în situația în care să ai nedumeriri cu privire la cum trebuie să arate facturile tale la energie electrice și gaze naturale. E ceva normal, însă e important să clarifici aceste nedumeriri prin solicitarea de clarificări din partea furnizorilor care ți-au emis facturile. 

Ei sunt obligați să îți explice clar și ușor modul în care ți-a fost calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta este bazată pe un consum estimat. În cazul în care consideri că răspunsurile primite de la furnizor nu sunr îndeajuns de clare, ai posibilitatea să te adresezi Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.