ANAF vrea să comunice cu tine exclusiv online și tu ești obligat să faci acest lucru: cum te înregistrezi în SPV

Începând cu 1 martie, a intrat în vigoare Ordonanța de Guvern nr.11/2021. E un lucru bun dacă nu ești un fan al cozilor și al plimbărilor pe la ANAF, pentru că acestea sunt obligatoriu înlocuite cu transmiterea online a documentelor pentru mai multe categorii de români.

Concret, obligativitatea intrată în vigoare la 1 martie 2022 prevede transmiterea către ANAF a cererilor, înscrisurilor sau a altor documente folosind Spațiul Privat Virtual. Reglementarea se aplică pentru persoanele juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale. 

E important să știi că nu toate documentele sunt disponibile în format electronic pentru a le depune către ANAF. Din acest motiv, autoritatea a anunțat recent că toate documentele care nu sunt încă digitalizate se pot transmite prin intermediul ”Formularului de contact” accesibil în serviciul Spațiul Virtual Privat. 


Trebuie să mai știi și că pentru transmiterea acestor documente nedigitalizate încă se selectează categoria ”Asistență și îndrumare de specialitate în domeniul fiscal”. În încercarea de a evita mutarea ”cozii în online”, ANAF-ul spune că a ridicat limita maximă a fișierelor ce pot fi atașate formularului de contact, de la 5 MB la 10 MB. 

Fiscul îți recomandă următoarele pentru o mai bună comunicare online cu el: 

 

  • Scanarea la rezoluție maxim 300 dpi
  • Eliminarea automată a paginilor albe(goale)
  • Scanarea în alb-negru
  • Scanarea într-un fișier format PDF
  • Comprimarea fișierului PDF.

Spațiul Privat Virtual e dedicat atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. E gratuit și îți oferă, de asemenea, informații cu privire la obligațiile fiscale, posibilitatea de a primi acte administrativ fiscale și alte documente sau informații cu privire la contribuțiile sociale.

Pentru a te înrola, o poți face de AICI, fie că ești persoană juridică sau persoană fizică. Trebuie să știi că în cazul în care dorești să te înrolezi ca persoană juridică, ai nevoie de un certificat digital, în timp ce ca persoană fizică procesul este unul clasic de crearea cont și parolă.

Ca persoană juridică, ai de completat o serie de câmpuri odată ce ai accesat  ”Înregistrare utilizatori persoane juridice”, respectiv date de identificare ale firmei și ale persoanei care deține certificatul digital. Apoi, se încarcă documentul de confirmare și arhiva zip cu documentele care atestă calitatea utilizatorului și se apasă butonul trimite. 

În cele din urmă trebuie să introduci codurile primite pe e-mail și pe numărul de telefon declarate în formular, după care vei fi notificat prin e-mail dacă a fost aprobată înregistrarea sau nu. 

În cazul în care nu te descurci, îți recomandăm să arunci un ochi și pe video-urile postate de ANAF în acest sens, găsești pentru persoane juridice AICI. și pentru persoane fizice AICI.