A apărut un nou sistem de pensii în România. La bătrânețe, vei putea încasa bani în plus în funcție de ce funcție, salariu și vechime ai avut în muncă

În curând vei avea la dispoziție o nouă formă de pensie, pe lângă cea de stat, cea privată cu contribuție obligatorie (pilon II) și, acolo unde este cazul, pensia privată facultativă(Pilon III).

AICI poți citi mai multe detalii despre pensia facultativă pilon III, la care s-ar putea să ai un cont fără să știi

Noua formă de pensie se numește pensie ocupațională sau pensie pilon IV. După ce sistemul a fost implementat anul trecut în legislația din România, a apărut și un prim administrator care s-a autorizat. Cu siguranță, însă, el va fi urmat și de alți administratori, mai ales că acest sistem este de departe cel mai folosit în lume de către companiile care vor să ofere beneficii angajaților lor. Una dintre marile deosebiri față de celelalte forme de pensie, este că angajatorul poate decide să aibă contribuții diferite nu doar în funcție de salariul angajatului ci și de alte criterii, cum ar fi vechimea în muncă sau funcția acestuia.

Practic, Pilonul IV este o schema de pensii in care fiecare companie care decide sa participe are obligatia sa ofere produsul tuturor angajatilor sai si sa vireze contributii in contul acestora, insa are totodata libertatea de a stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru fiecare angajat, pe criterii cum ar fi vechimea, functia detinuta sau nivelul salarial.

O caracteristica specifica Pilonului IV este clauza de vesting, care presupune ca angajatii devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu conditia ca raportul in baza caruia au fost platite respectivele contributii de catre angajator sa fie inca in vigoare.

Îți amintesc și că, în România, principala formă de pensie este cea de stat, către bugetul de asigurări sociale mergând 6,25% din salariile brute ale tuturor angajaților. 3,75% din salariu merge către pilonul II de pensie, sau pensia privată obligatorie, administrată de companii private care, spre deosebire de Stat, investesc bani în titluri de stat, acțiuni listate, depozite bancare și altele și obțin astfel un randament care se adaugă contribuțiilor. Pe lângă acestea, mai există și pensia privată facultativă, pe care ți-o poți face singur, contribuind, dar care în general este oferită de angajatori ca beneficiu suplimentar, tot angajatorul fiind și cel care contribuie în numele angajatului.

Mai jos, uite ce spune, pentru publicația 1asig, șeful BCR Pensii(primul administrator) și al Asociației pentru Pensii Administrate Privat (APAPR), Radu Crăciun, despre noul sistem de pensii ocupaționale.

„Pensiile ocupationale vin in completarea celor trei tipuri de pensii deja existente. Noutatea pe care acest produs o aduce este legata de faptul ca daca Pilonul 2 si Pilonul 3 sunt mai degraba produse financiare retail, care se adreseaza persoanelor fizice, pensiile ocupationale sunt un produs care se adreseaza in primul rand persoanelor juridice – companiilor. Partenerul, interlocutorul in oferirea acestui produs, sunt in primul rand angajatorii, pentru ca este un produs ce permite crearea unor fonduri de pensii dedicate pentru anumite tipuri de angajatori. In locul unui fond de pensii general, de pensii facultative , ne vom putea gandi la un fond de pensii dedicat al companiei, care sa poarte chiar numele companiei respective.”

” Acest Pilon 4 permite o customizare, o ajustare a caracteristicilor fondului, dupa preferinta angajatorului. In cazul Pilonului 3 exista un singur fond in care intra toata lumea pe niste parametri standard de comision, de profil de risc si asa mai departe. Prin existenta pensiilor ocupationale se deschide campul negocierilor cu angajatorii care isi doresc sa ofere acest beneficiu, prin construirea unui fond de pensii care sa vina in intampinarea dorintelor lor, din perspectiva comisioanelor care sunt negociabile, din perspectiva garantiei lor, din perspectiva profilului de risc pe care il are si asa mai departe. Este produs dedicat, care se poate ajusta pe preferintele angajatorilor ce doresc sa creeze un astfel de fond de pensii ocupationale””