Vin vremuri grele. Prețurile vor crește cum nu au mai crescut din anii 2000. Ce poți face pentru a limita pierderile?

Așa cum te anunțam în mai multe materiale publicate aici, grămada de ” helicopter money” aruncată de statele lumii și mai ales de Statele Unite în economie, precum și presiunile pe prducția de combustibili și curent electric își spun cuvântul în această primă parte a anului 2022. Problema mare este că nu aflăm nici pe departe în vârful de creștere a prețurilor, lucru pe care îl spune, chiar dacă nuanțat cum ne-a obișnuit și Banca Națională a României. În martie vom avea deja o inflaie cu două cifre, raportat la 2020 și din mai sunt șanse mari să atingem recorduri ale ultimilor cel puțin 20 de ani. Banca Națională vorbește direct de cel puțin 10% creștere a prețurilor față de anul trecut. Și, anticipând, se află deja la a treia majorare consecutivă a dobânzii de politică monetară, în funcție de care își setează și băncile dobânzile pentru credite și depozite. Avem, așadar, creșteri de prețuri care ne aduc aminte de perioada de tristă amintire a începurilor de ani 2000, când România își revenea cu greu după dezastrul din ultima jumătate a anilor 90. Spre deopsebire de atunci, românii au la dispoziție ceva mai multe metode pentru a își pune la adăpost măcar parțial economiile, însă tot spre deosebire de atunci, randamentele pentru economii sunt cu mult sub inflație, iar tentația de a îți rotunji aparent veniturile prin credite e la tot pasul.

1) Așadar, primul nostru sfat ar fi să nu iei credite pe termen mediu în perioada aceasta și, dacă totuși e nevoie saă o faci, măcar să nu le iei cu dobândă fixă, pentru a beneficia de o eventuală ieftinire măcar în a doua parte e creditului. Dacă poți, închide-ți cardurile de credit, pentru că de obicei dobânzile sunt variabile și cu siguranță vor crește, în actualul context. 

2) La actualele dobânzi, varianta depunerilor în bănci, este total dezavantajoasă. Cum îți arătam în textul ăstaîn cel mai bun caz scoți un 5,5% la TBI Bank, dacă depui banii pe 2 ani. Dar merită să pierzi anual 5% din valoarea banilor tăi, dacă inflația va stat peste 10%. Nu prea. Pe un an dobânda maximă e pe la 5%, dar și această scadență e lungă acum. Încearcă pe 3 luni, cu o dobândă undeva la 4% și ai șansa ca peste aceste trei luni, fortațe și de mișcările BNR, băncile să ducă dobânzile ceva mai sus decât acum. Nu te aștepta să câștigi ceva din depozite anul acesta și nici în 2023, dar măcar limitezi pierderile, mutând banii în variantele cele mai bune ale momentului. 

3) De luni, 7 februarie ai la dispoziție și cel mai bun randament oferit de stat în ultimii ani pentru titlurile ale. 5,35% dobânda anuală pentru titlurile pe 5 ani. Poate vei pierde în primii doi, dar sunt șanse mari ca în ultimii trei să recuoerezi și chiar să obții un câștig real pe măsură ce inflația va scădea.

4) Dacă ai cubosștiințe măcar medii în domeniul finanțelor, aruncă un ochi pe Bursa de la București. Un randament de 8-10%, care va acoperi inflația, poate fi obținut chiar și fără mari eforturi.

5) Ai bani de recuperat de la prieteni sau rude, încearcă să o faci cât mai repede, că la anul s-ar putea ca banii aceia să însemne mult mai puțin.

6) Dacă te gândești să te protejezi cumpărând euro, mai bine te mai gândești o dată. Sunt șanse mici ca devalorizarea leului(adică eprecierea euro) să bată inflația din Zona Euro.

7) Aurul poate fi o soluție, dar ai mare grijă prin cine cumperi, la ce prețuri și cu comisioane.