Nu mai este de mult timp un secret că o bună parte dintre români își petrec vacanțele de vară mai ales în afara țării. Doar în Grecia merg anual între 1 și 1,5 milioane de români, anul acesta posibil către limita de jos a intervalului avaând în vedere efectele încă prezente ale pandemiei de COVID 19. Bulgaria și Turcia sunt alte destinații unde un număr semnificativ de români își petrece vacanțele de vară, iar alte țări, precum Spania sau Italia vor reveni la un moment dat în topul preferinelor, chiar dacă astăzi sunt vizitate rar, din cauza aceluiași COVID 19. În orice caz, indiferent de țară, una dintre probleme pe care orice turist și le pune este în ce formă trebuie să își țină banii pentru e plăti cât mai puțin pe comisioane și schimb valutar. E bine să merg direct cu valuta din țara respectivă? E mai bine să schimbi acolo? E mai bine sa ai cash? Sau poate să folosești cât mai des cardul. Ei bine, depinde la țară la țară. Îți arătăm, mai jos, pe scurt, ce este cel mai important de tiut din acest punct de vedere.
– Atunci când plăteşti cu cardul la un agent economic din străinătate este bine să ştii că vei plăti un comision de conversie valutară (exact ca la o casă de schimb la care te confrunţi cu un spread de până la 200% faţă de cursul de schimb de bază anunţat de banca centrală din ţara respectivă).
– Există trei tipuri de comisioane de conversie: cel perceput de banca emitentă a cardului şi deţinătoarea contului din care sunt viraţi banii, comisionul de conversie perceput de principalii emitenţi de carduri la nivel mondial, Visa şi Mastercard, şi comisonul de conversie perceput de agentul economic.
– În mod normal, comisioanele Visa şi Mastercard sunt în jur de 1% peste cursul de schimb al BNR. Comisioanele băncilor emitente sunt în ultima vreme mult mai mari decât în trecut, depăşind în medie cu 0,25%-0,50% cursul utilizat de Visa sau Mastercard. Mai exact, comisionul de conversie valutară devine în acest al doilea caz minimum 1,25%.
– Dacă aveţi posibilitatea să alegeţi (există şi cazuri în care nu sunteţi întrebat înainte de efectuarea plăţii care este tipul de comision de conversie pe care îl acceptaţi) alegeţi întotdeauna comisionul Visa sau Mastercard.
– Retragerea de numerar de la ATM este cea mai costisitoare metodă de plată pe perioada vacanţei. Comisionul de conversie valutară se aplică oricum (atenţie la ATM- şi aici ar trebui să fiţi întrebat cel fel de comision acceptaţi-Visa, Mastercard, al băncii emitente sau al băncii care posedă ATM-ul de la care retrageţi banii), iar cel de retragere de numerar este la rândul său obligatoriu.
– Care ar fi totuşi situaţia ideală? Există posibilitatea să nu plăteşti nici un comision? Cam greu, dar nu imposibil! Existenţa unui cont în euro la banca din ţara de provenienţă, România în acest caz, este un prim pas înainte. Ataşarea unui card la acest tip de cont, tot în euro, este un atu.
– Şi mai există o posibilitate: cardurile Revolut! Emise pe tranşe, cardurile Revolut cu limită de sumă de maximum 200 de euro au comisioane zero.