Cum poți beneficia de servicii medicale de la stat dacă nu ai venituri declarate. Contribuția este de trei ori mai mică decât la privat

Sute de mii de persoane de România obțin venituri lunare fără ca aceastea să fie asimilate unui salariu sau oricărei alte surse fiscalizate. Sunt oameni din categorii diferite, de la persoane, mai ales consultanți sau profesioniști cu meserii liberale, care preferă să încaseze venituri prin intermediul unei firme sau poate sunt, pur și simplu, oameni care încasează venituri la negru. Teoretic, toți aceștia nu există pentru sistemul medical de stat, din moment ce ei nu plătesc contribuții către Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, ei benficiază oricum de asistență medicală de urgență, însă acest lucru nu este de cele mai multe ori suficient.

Se poate ajunge ca o simplă operație de apendicită să te coste și peste 10-15.000 de lei, dacă nu ești înregistrat ca asigurat. Vestea bună e că și cei cu venituri nefiscalizate se pot asigura, iar suma pe care trebuie să o achite anual se învârte în jurul unui salariu minim pe economie, adică circa 1.400 de lei. Este o sumă semnificativ mai mică, comparativ cu ce ar trebui să plătești către o societate privată de asigurări, pentru pachete de servicii chiar mai puțin cuprinzătoare. Asigurarea privată începe de undeva de la 500-600 de euro pe an și ajunge să depășească 1.000 de euro pe an, în cazul în care vreți un produs cu adevărat complet, care să includă, de exemplu, și operații mai complicate sau intervenții stomatologice.

Cum se poate să ajungi asigurat dacă nu ai venituri declarate pe persoană fizică? Prin completarea formularului unic privind veniturile, adică declarația unică.

Despre cum arată acest formular în 2021, mai multe AICI.