Jumătate dintre români susţin că, dacă ar reuşi să economisească trimestrial câte 350 de lei, i-ar depune într-un cont bancar, iar o treime ar păstra economiile într-un plic în şifonier, se arată într-un studiu recent.
E bine să ții banii în casă? Cel mai indicat ar fi să nu. Din mai multe motive.
Cel mai bun motiv financiar pentru a nu lăsa bani în casă este că nu câștigi nici o dobândă pentru ei. Dobânda de la o bancă poate să nu pară prea mult, mai ales având în vedere ratele scăzute ale dobânzii, dar fiecare leu contează.
Este mult mai bine să îți păstrezi fondurile ascunse într-o bancă, unde totul e reglementat și nu ai cum să-i pierzi.
Apropo de protecție. E mai mult decât că îți iei banii garantat înapoi. Ce te faci în caz de jaf sau banii distruși fizic, să spunem, într-un incendiu?
Dacă cineva îți fură banii ascunși, cel mai probabil este plecat definitiv cu ei. Nici asigurarea de casa, dacă e făcută, nu-i protejează. Ar fi o prostie să plătești mult o asigurare, doar pentru a păstra bani în casă.
Și dacă, totuși, ai nevoie de ei fizic
Care este raționamentul din spatele păstrării banilor acasă? Crezi că vei avea nevoie de ei pentru o nevoie imediată viitoare. Este singurul. Dacă nu te poți gândi la niciun motiv imediat – cu alte cuvinte, la o nevoie săptămâna viitoare, sau cam așa – atunci nu este necesar să ascunzi bani în casă.
Cu toate astea, dacă într-adevăr trebuie să păstrezi banii la îndemână, pune-i undeva unde să-ți amintești, dar să crezi că nu sunt la îndemâna hoților. Nu în șifonier. Nu într-un dulap, sau ceva care sare în ochi. Ar trebui să-i bagi întâi într-o pungă sigilată înainte să-i pui într-un loc în care n-ar căuta chiar nimeni ;).