Produsul intern brut sau PIB este un fel de măsură utilizată pentru a evalua starea de sănătate a economiei unei țări. Ca definiție, este valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse într-o țară într-o anumită perioadă de timp, de obicei un an. Întreaga lume a ajuns azi să considere că PIB-ul este principală măsură a producției și a activității economice. De aceea, acest indicator este menționat de des în discuții și discursuri.
PIB este calculat de statistica de stat. Fiecare țară pregătește și publică propriile date PIB în mod regulat. PIB-ul calculat îți arată dacă activitatea economică a țării tale crește sau scade. Când auzim de “creștere economică” înseamnă că PIB-ul calculat a crescut de la ultima evaluare. Când auzim de “recesiune”, cum am auzit la criza globală precedentă și cum auzim des și în criza actuală provocată de pandemie, PIB-ul a scăzut de la ultima evaluare.
Tehnic, atunci când o economie se confruntă cu mai multe trimestre consecutive de creștere pozitivă a PIB-ului, se consideră că se află într-o expansiune (numită și boom economic). În schimb, atunci când se confruntă cu două sau mai multe trimestre consecutive de creștere a PIB-ului negativ, economia este considerată, în general, într-o recesiune.
Mai folosești PIB și și atunci când vrei să-ți compari țara cu alte țări. Să vezi care e mai puternică. Cu cât PIB este mai mare, cu atât forța unei țări e mai mare.
Dar cum țările sunt de dimensiuni diferite, cu populații diferite, pentru a vedea mai aproape de adevărul din teren acest lucru, se folosește indicatorul PIB pe cap de locuitor. Adică împărțirea PIB-ului pe ficare locuitor în parte.
PIB pe cap de locuitor este utilizat ca măsură a nivelului de trai al unei țări. O țară cu un nivel mai ridicat de PIB pe cap de locuitor este considerată a fi mai bună din punct de vedere economic decât o țară cu un nivel mai mic.
Organizațiile internaționale, cum ar fi Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, publică periodic și mențin date istorice ale PIB-ului pentru multe țări.
Datele privind PIB-ul tuturor țărilor sunt libere pe internet. Pe wikipedia există o pagină dedicată acestor date, comparațiile între țări fiind ușor de făcut.
După datele la zi, întocmite de Fondul Monetar Internațional, România se află acum pe locul 44 în lume, din 190 de state.