Unii părinți aplică această regulă nescrisă copiilor, alții nici nu știu de ea. Cu cât copilul este învățat mai repede să-și întârzie satisfacția, cu atât e mai probabil să se dezvolte într-un adult care nu va avea niciodată probleme cu banii.
E vorba de educarea copilului să păstreze. E dovedit științific că mult mai bine au dus-o pe parcursul vieții copiii care nu mănâncă din prima toată ciocolata, ci păstrează și pentru mai târziu, să se mai bucure odată sau de două ori de dulce.
Copilul care și-a raționalizat ciocolata de mic, când se face destul de mare să primească bani de buzunar, e mult mai predispus să îi strângă zilnic, sau să pună din ei deoparte, pentru a-și cumpăra ceva mai de preț, adăugând la zestrea personală.
Pe când cel care nu s-a abținut de mic, este mai predispus să cheltuie instant banii de buzunar. El probabil nu va avea niciodată bani pentru un lucru mai de preț pe care și-l dorește și, de obicei, îl va primi cadou de Sărbători. E foarte probabil să aibă același comportament când ajunge la vârsta maturizării, unde cerințele vieții și dorințele devin mai mari și mai scumpe, și nu mai există cadouri. Astfel este mult mai predispus ca pentru a le îndeplini să intre în datorii.
Copiii primesc rar sau deloc educație financiară primară în școală, așadar, lucrurile acestea ar trebui învățate de acasă. Mai ales că sunt cunoscute de când lumea, dacă e să ne gândim că multe dintre basmele vechi românești sau universale te învață același lucru: iese în câștig cel care economisește.
Cu cât învață mai repede arta întârzierii satisfacției, cu atât va fi mai ușor să își mențină finanțele în ordine. Pentru că azi poți achiziționa fără efort un articol pe credit în minutul în care îl dorești, Chiar vrei să plătești dobândă pentru o pereche de blugi sau pentru un telefon?