România este una dintre cele mai expuse țări europene în privința riscului apariției unui cutremur major. O spun statisticile oficiale, însă chiar dacă nu ar fi spus-o e puțină lume din România care să nu fi auzit măcar de cutremurul din 1977, un dezastru național, care a generat pagube de miliarde de dolari. Despre inundații și alunecări de teren citim an de an, mai ales primăvara și toamna, iar știrile TV sunt pline de astfel de evenimente. Cu astfel de ricuri, teoria „nu mi se întâmplă mie” nu prea este atâ de sănătoasă. Sănătos este, însă, să te gândești la cum își protejezi locuința. Păi, pentru doar 20 de euro pe an poți să îți faci o asigurare care acoperă pagubele generate de cutremur, inundații sau alunecare de teren. Defapt, ești chiar obligat prin lege să faci această asigurare, numită PAD și emisă de Poolul de Asigurare Împotrva Dezastrelor(PAID), prin mare parte din companiile de asigurare de la noi. Trebuie să știi, însă, că PAD acoperă pagube de doar 20.000 de euro. Dacă este prea puțin, poți oricând să îți faci o asigurare facultativă, care nu doar că acoperă întreaga valoarea a locuinței, dar include și riscul de incendiu și cel de inundație de conductă și chiar bunurile din casă, dacă alegi astfel. Pentru o astfel de poliță o să dau indeva între 60 și 120 de euro pe an. Și iată câteva sfaturi despre cum poți alege, venite de la specialiștii unuia dintre marii brokeri de la noi.
3 sfaturi in alegerea asigurarilor potrivite pentru case
- stabileste riscurile majore la care este supusa locuinta ta;
- analizeaza ofertele de asigurare puse la dispozitie de consultant si discuta cu acesta acoperirea care se potriveste cel mai bine nevoilor tale;
- acorda atentie acoperirilor avute, fransizelor si excluderilor;
3 capcane pe care sa le evitam si cum
- sa achizitionezi o polita de asigurare fara sa studiezi termenile si conditiile inainte de emitere. in plus, este bine sa optezi pentru o companie care promoveaza despagubirea rapida, chiar daca polita poate fi putin mai scumpa. Ia in calcul posibilitatea sa nu poti locui in casa sau apartamentul tau in perioada remedierii. Vei avea nevoie sa te intorci acasa cat mai repede.
- important este ce pachet de acoperire iti ofera polita de asigurare, nu cat costa prima de asigurare. Cel mai bine este sa optezi pentru o acoperire completa, dar daca posibilitatile financiare te limiteaza, se poate elimina acoperirea unor riscuri si astfel polita de asigurare devine mai ieftina.
- daca am solicitat o oferta pentru locuinta, sa nu credem ca automat este acoperit si continutul locuintei : mobilier, electronice, electrocasnice, haine. Acestea pot fi incluse pe baza unei liste cu bunurile pe care le aveti in casa si doriti sa le asigurati.
3 mituri despre asigurarile pentru casa care nu sunt tocmai adevarate sau pe de-a intregul adevarate
- daca apelezi la un broker costul asigurarii va fi mai mare decat daca ai incheia aceeasi polita la un asigurator. De regula, spre comparatie cu tariful practicat de catre societatea de asigurari care a emis polita, un broker de asigurare poate oferi anumite reduceri comerciale.
- Daca ai o asigurare facultativa de locuinta, nu mai trebuie sa cumperi si una obligatorie PAD. Conform legislatiei in vigoare trebuie sa incheiati, in primul rand, o polita oobligatorie PAD si apoi, daca se doreste, si una facultativa.
- Ar trebui sa-mi cumpar o asigurare pentru locuinta mea cu suma asigurata in functie de valoarea de piata curenta. De obicei, suma asigurata este comunicata de asigurat si reprezinta valoarea de piata in cazul apartamentelor sau valoarea de reconstructie in cazul caselor sau vilelor. In Romania, practica este ca suma asigurata pentru imobile sa reprezinte valoarea de piata a acestora in momentul incheierii contractului de asigurare, ceea ce nu reprezinta intotdeauna o valoare corecta, daca avem in vedere ca preturile pe piata imobiliara flucteaza. Sugestia noastra ar fi inainte de achizitionarea oricarei polite de asigurare sa alocati timp si atentie unei discutii serioase cu brokerul dumneavoastra de asigurare. Un broker profesionist va sti intotdeauna ce produs vi se potriveste mai bine si ce polita v-ar oferi o protectie adecvata.