În urmă cu aproximativ 11 ani, autoritățile din România precum și asigurătorii anunțau cu mândrie că în țara noastră este însfârșit valabilă înțelegerea între părțile implicate în accidente rutiere fără victime. Se lansase cunoscuta procedură de constat amiabil. Din 1 iulie 2009, șoferii implicați în accidente fără victime pot să completeze un document în care descriu evenimentul, care, atașat poliței RCA a șoferului vinovat și împreună cu câteva forografii cu daunele provocate ar trebui să fie suficient pentru a deschide un dosar de daună. Marele avantaj, ne-au spus asigurătorii pe bună dreptate, este acela că nu mai ai nevoie de Poliție pentru a constata accidentul, nu mai ai nevoie de proces verbal, nu mai ești nevoit să stai uneori la cozi imense.
Numai că în urmă cu 11 ani situația din piața asigurărilor era alta. Nu o să intrăm în amănunte, dar atunci erau active de facto cel puțin cinci firme de asigurare, din cele nouă care aveau licență pentru a vinde RCA. Din cele cinci mai active, niciuna nu avea o cotă de piață mai mare de 20-22%. Asta însemna o dată că șansa de a te lovi un șofer cu RCA la o societate cunoscută că pltătește mai greu era mai mică, dar și că respectivele societăți chiar plăteau daunele, inclusiv pe baza constatului amiabil.
Astăzi, doar două firme, ale căror nume nu le vom dar pe care le știe toată lumea, au în jur de 80% din piață, ceea ce înseamnă că este aproape sigur că, dacă ești implicat într-un accident, șoferul vinovat va avea RCA la una dintre cele două. Dacă în accident este implicat și un camion, aproape sigur el va fi asigurat la una dintre aceste firme. Mai grav, preluând o modă lansată de Astra Asigurări cu puțin timp înainte de a intra în faliment, cele două firme au început să refuze dosare de daună, să plătească parțial ori cu întârziere, pe aproape orice pe car îl oferă legislația. Iar unul dintre motive este respingerea dosarului pentru tentativă de fraudă. Sunt zeci de mii de reclamații la ASF care invocă astfel de probleme. În acest context, constatul amiabil nu mai este o variantă, oricât de mult vă grăbiți tu sau celalălat șofer. De ce? Pentru că, fără o dovadă de la Poliție, departamentul de antifraudă din respectivele firmele va putea spune ușor că există indicii de fraudă și că nu plătesc. Sunt cazuri reale. Sigur că, dacă vei merge în instanță vei câștiga, până la urmă, pentru că dovezile sunt în general puerile în cazul firmelor respective. Dar nu parcă mai bine dau un telefon la poliție și mai aștepți poate câteva ore un proces verbal decât să te judeci luni sau ani. Cu procesul verbal de la Poliție, societatea chiar nu mai poate respinge dosarul.