• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Evenimentele săptămânii 6-12 noiembrie

11 Noi 2017
Ştiri

Vom încerca, începând chiar de astăzi, ca în fiecare săptămână să notăm principalele evenimente economice care au avut loc. Atât cele cu consecințe negative cât și cele cu impact pozitiv. Nu le vom analiza în amănunt, decât acolo unde situația o va impune. Așadar, iată alegerea noastră:


Negative:

 • Prețurile vor urca accelerat în următoarele luni

Săptamâna aceasta, Banca Națională a publicat un raport despre cum cred cei din BNR că vor evolua prețurile în următoarea perioadă. Rezultatul analizelor făcute arată că în următoarele 5-6- luni, media cu care prețurile vor crește va atinge 3.9-4%. Desigur, asta e o medie- unele prețuri vor crește mai mult, iar altele, mai puțin.

 • Ordonanța privind răvășirea Codului Fiscal a fost publicată în Monitorul oficial.

Celebra Ordonanță care modifică Codul Fiscal, și cu care nu au fost de acord nici sindicatele (de stânga), nici patronatele( de dreapta) și nici consultanții independenți, s-a oficializat vineri. Practic, începând de anul viitor vor exista oameni care vor pierde la salariu, daca angajatorul (firmele de stat sau patronii, după caz) nu le măresc salariile brute.

 • Modificarea procentului de contribuţie la Pilonul II va afecta standardul de viaţă la pensie a milioane de români.

Aici, prea multe nu ar fi de adaugat. Una dintre organizatiile care ii apara pe consumatori- AURSF- dezaprobă modul în care Guvernul a modificat procentul de contribuție pentru Pilonul II al sistemului de pensii, scăderea de la 5,1% la 3,75% urmând să reducă în viitor pensiile administrate privat ale unui număr extrem de mare de participanți. Constatăm cu regret că autoritățile au ignorat interesele participanților, preferând să adopte o soluție nefericită, care va afecta standardul de viață la pensie a milioane de români', se arată în document.

 • Euro se depreciază

Trist pentru cei care au  avut vineri sau au luni zi de achitare a ratelor la împrumuturile în  euro. Deprecierea euro va mai dura o vreme, calculele  celor care urmăresc tranzacțiile valutare mizând pe un curs mediu anul viitor de 4.65 lei/euro. Care este mecanismul după care se formează cursul, într-o postare viitoare.

 • Numărul restanţierilor la bănci şi IFN-uri a crescut la 679.660, în septembrie

 Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a crescut cu 0,53% în septembrie, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 679.660, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale a României (BNR). Conform sursei, aceste persoane aveau restanţe în valoare de peste 7,54 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei şi euro, respectiv 2,98 miliarde în lei şi 3,11 miliarde lei în euro. În funcţie de categoria de întârziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,37 miliarde lei. 

 

Evenimente pozitive

 • Comisia Europeană (CE) și-a revizuit, în sus, estimările referitoare la creșterea economiei

...și a deficitului României în 2017 și 2018, avertizând totodată, că incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta creșterea economică. Conform previziunilor economice de toamnă publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 5,7% în 2017, în creștere semnificativă față de estimările cuprinse în previziunile din primăvară care indicau un avans al PIB de 4,3%. Și pentru 2018, Comisia Europeană și-a revizuit, în sus, estimările privind avansul economiei românești până la 4,4%, de la 3,7% cât prognoza în primăvară.

 • Rectificare bugetară pozitivă în noiembrie

Ministerele Muncii, Afacerilor Interne, Transporturilor, Sănătății, Justiției și Educației primesc bani în plus doua rectificare bugetară din acest an, ce va fi finalizată în noiembrie, va fi una pozitivă, bani în plus urmând să fie alocați ministerelor Muncii, Afacerilor Interne, Transporturilor, Sănătății, Justiției și Educației. Diminuări ale fondurilor se vor înregistra la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, informează MFP printr-un comunicat remis vineri seara.

 • Deficitul pe fondul de pensii se va reduce masiv anul viitor, după transferul plății contribuțiilor la angajat

"Aproape toți românii vor simți beneficii de la acest Cod fiscal și am vrut să ne asigurăm că vor crește contribuțiile angajaților pentru Pilonul I de pensii. Prin calculele pe care le-am făcut, estimările noastre sunt că vor avea o pensie cu 20% în plus față de ceea ce se calculează acum. La fel, pentru că este vorba despre o bază de impozitare mai mare și de o bună colectare, care este până la urmă principalul nostru motiv pentru care am venit cu acest transfer al contribuțiilor, vorbim deja de reducerea masivă a deficitului pe fondul de pensii anul viitor", a spus ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, într-un interviu acordat postului România TV.