• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vacanța de Paște, plecare și întoarcere

24 Mar 2015
Sfatul expertului

De îndată ce s-au deschis graniţele, iar buzunarele mele tinere n-au mai fost chiar atât de goale, încât să nu îmi dau dreptul să visez la niciun drum mai lung decât până-n centrul oraşului, am început să tânjesc să călătoresc cât de des în străinătate. Lumea neromânească mă fascina, înainte s-o cunosc, pentru că îmi fusese interzisă printr-o orânduire absurdă, iar apoi pentru că aproape tot ce am descoperit dincolo de graniţă mi s-a părut de-o frumuseţe fără de măsură.

Îmi amintesc şi acum, cu emoţie, primul meu drum în afara ţării, când reuşisem să prind o bursă de studiu pentru câteva săptămâni, iar Spania se arăta, neruşinat de frumoasă, ochilor mei uluiţi. Am avut apoi norocul să plec de mai multe ori din ţară cu diverse motive sau pretexte profesionale, pentru că jurnalismul mi-a adus, în afară de refugiul scrisului care m-a salvat, adesea, de la căderi și risipiri, două mari bucurii personale: întâlnirea cu mari personalități și dreptul de a călători aproape pretutindeni. Iar, într-un final, am început să îmi îngădui chiar şi concedii făcute în circuite europene sau în locuri în care turismul e desăvârşit, iar peisajul divin.

Nu aş putea spune niciodată că m-am săturat să călătoresc  în străinătate. Mi-e dor de toate locurile pe care nu le-am întâlnit, încă, şi mi-e dor de frumuseţile pe care le-am văzut deja, şi-aş vrea să le revăd. Dar, între timp, am priceput şi că, uneori, mai ales atunci când ai copii, e mai simplu şi chiar mai frumos să îţi faci concediul undeva mai aproape de casă. Că de cele mai multe ori pe copii îi plictisesc de moarte drumurile lungi, că nu se distrează deloc aşteptând în aeroporturi, iar ei, dacă au loc de joacă, iarbă verde, piscină curată şi tobogan pe aproape nu se sinchisesc dacă îşi fac vacanţă în Turcia, în Spania, în Grecia, în Bulgaria sau în România. Aşa că, în ultima vreme, eu sunt mereu în căutare de locuri româneşti  unde puii mei să se simtă bine şi, în timp ce toată lumea bună plănuieşte să plece în străinătate, eu iau referinţe despre pensiuni de 4 margarete.

Ce planuri de vacanță aveți acum, înainte de Paște? Pentru că sărbătorile pascale sunt pentru mulți un pretext de vacanță prelungită în țară sau în străinătate și, așa cum știm deja, bugetul de vacanță este cu atât mai redus cu cât planificarea începe mai din timp. Pe SigurantaFinanciara.ro găsești sfaturi și ponturi pentru optimizarea cheltuielilor pentru vacanță și, astfel, vei pleca în vacanță mai împăcat și mai senin.  

Dar, fie că evadăm de acasă, fie că rămânem pe loc și ne împodobim masa şi casa, pregătindu-ne pentru clipa urărilor, să ne amintim să păstrăm, de Paşte, răgaz să ne uităm în propriul nostru suflet. Să ne rânduim gândurile de bine şi de drag, să ne facem curăţenie în suflet, ca să putem primi apoi toată frumuseţea ce va veni după clipa miracolului repetat în fiecare an, când se aprind luminile întru eternitate.

Unde e, până la urmă, cel mai bine să pleci în vacanța de Paște? În ţară? Peste graniţă? Aproape? Departe?... În orice loc de unde ne vom putea întoarce în noi înşine.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter