• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Tăiem coada pisicii? - cea mai inedită idee de economisire

04 Feb 2015
Sfatul expertului

Pe măsură ce creştem, în funcţie de cum ni se aştern drumurile vieţii, în funcţie de cât de multe dorinţe suntem nevoiţi să punem în cui sau de câte pofte ni se îndeplinesc înainte de-a le formula, ne formăm o relaţie cu banii. Învăţăm să îi iubim sau să îi dispreţuim, să îi cheltuim chibzuit sau cu nesăbuinţă, să îi strângem pentru zile negre sau să îi investim în fericiri, în plăceri sau în afaceri care să îi înmulţească.

Eu, recunosc, am un soi de zgârcenie faţă de mine însămi, care mă face să mă uit de zece ori înainte la banii pe care îi cheltuiesc pentru plăcerile mele. Sunt gata să mă tai de pe toate listele cu priorităţi, când vine vorba despre mine. Merg rar în saloane de înfrumuseţare - de obicei când procedurile nu se mai pot numi de înfrumuseţare, ci de salvare de la aspectul de proaspăt scăpată din junglă - şi de când mă ştiu nu prea îmi cumpăr haine scumpe pentru că visez dintotdeauna că o să mai slăbesc încă şi încă puţin şi o să-mi cumpăr abia când voi fi desăvârşit de slabă. Însă eu nu sunt niciodată atât de slabă pe cât mi-aş dori, drept care amân, amân, amân... Îmi cumpăr câteodată pantofi frumoşi şi mereu creme bune pentru conturul ochilor, dar cam astea sunt singurele mele extravaganțe perene.

Atunci când achiziționez filme şi Cd-uri originale, pentru că nu suport pirateria, care este un furt ca oricare altul, am senzaţia că fac un gest nu doar în avantajul meu, ci aduc şi un omagiu artiştilor mei preferaţi. Aşa că nu-mi pare rău să dau banii pe filme, pe cărţi, pe albume de muzică şi, uneori, pe bilete la mari concerte. Și, câteodată, sunt de-a dreptul dezmăţată în cheltuielile dedicate copiilor mei, cărora nu numai că nu le lipseşte nimic, ci au mai mult decât le trebuie. Iar soţului adorat îi iau, uneori împotriva voinţei lui, haine frumoase, chiar dacă nu are nevoie de ele neapărat.

Sunt zgârcită şi risipitoare deopotrivă, într-un talmeş balmeş care mă face să fiu şi săracă şi bogată, şi mulţumită de shoppingul pentru alţii şi nefericită de lipsurile mele, şi generoasă, şi ranchiunoasă că nu am niciodată ce au alte femei, care cheltuiesc dezinvolt banii altora, bucuroşi sau obligaţi să li-i ofere. Şi sunt convinsă - în momentele de luciditate - că în niciun caz n-ar trebui să fiu aşa.

Într-o țară săracă precum România, probabil că nu există om care să nu-și fi bătut capul cum să facă să economisească mai mult. Fiecare dintre noi a găsit metode de economisire dintre cele mai inedite, mergând de la îndesarea monedelor de 5 lei în sticla de lapte ( da, da, pe vremuri, laptele se vindea în sticlă cu gât larg…), până la schimbarea cartelei din telefon în funcție de rețeaua în care vrei să vorbești. Toți am încercat îngrijirea acasă și nu la salon, tricotajele făcute de mână, nu cumpărate de la butic, conservele făcute în casă, nu luate de la Delicateria din Dorobanți. Multe metode sunt eficiente și ingenioase, înfrățindu-se cu generozitatea ecologică a economisirii resurselor. Altele frizează nebunia și zgârcenia, amintindu-ne de povestea cu Hagi Tudose care voia să taie coada pisicii ca să nu se facă frig când intră în casă.

Oricum, de-a lungul timpului, am întâlnit numeroase idei inedite de a economisi resurse  și, implicit, bani și din toate am învățat câte ceva, chiar dacă nu le-am aplicat niciodată.

Voi ce idei de economisire aplicați în familie?

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter