• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Sărăcia, iubirea, împlinirea

21 Apr 2015
Sfatul expertului

Cu excepția familiilor care rostogolesc de la o generație la alta câte un imperiu economic, în jurul meu oamenii trec cam prin aceleași etape ale vieții financiare. Banii și iubirea se combină între ei definind epoci și momente de viață pe care nu le înscrie nimeni în calendare speciale, dar care rămân însemnate în inimile noastre.

Tinerețea celor mai mulți dintre noi are iz de sărăcie lucie și de îndrăgostiri fulminante. Suntem studenți  fără bani în buzunar, dar umblăm prin lume îmbogățiți de iubiri a căror strălucire e mai puternică decât a oricărori comori. Și când chiar ne așezăm – cu aspirații la veșnicie – într-o dragoste mare, facem sforțări supraomenești ca să punem la cale o nuntă  mare și frumoasă, ca în poveștile cu prinți și prințese care ne-au încântat copilăria, convingându-ne că există “și-au trăit fericiți până la adânci bătrânețe”.

Dincolo de nuntă, încep problemele financiare pentru care ne dovedim a fi la fel de nepregătiți ca și în fața celor matrimoniale. Nu învățăm în școală cum să avem bani de ajuns pentru o casă suficient de mare ca să ne încapă toate visele sau pentru cea mai bună grădiniță pentru copilul nostru, așa cum nu învățăm nici cum să alungăm rutina din dragostea noastră, cum să păstrăm licărul acela de iubire nebună în felul în care ne privim partenerul… Zbaterile pentru a găsi răspunsuri la întrebări greșit formulate ne fac să nu mai știm să punem în balanță, în mod corect, nevoile reale și risipa de bani, de sentimente, de tăceri. E probabil, perioada cea mai grea. Pe care, însă, o traversăm, cu toții, mai lesne sau mai anevoios.

Și abia către maturitate, ajunși poate la a doua căsnicie și la al zecelea job, sau la a treia trădare și cel dintâi business, reușim să aflăm mai bine despre ce este viața și cum putem să o îmblânzim.

Am auzit de multe familii care izbutesc să aducă echilibru în viața lor financiară muncind cot la cot cu omul pe care îl iubesc și trăind chibzuit, înțelept, investindu-și banii cu cap. Am și câțiva prieteni care și-au găsit liniștea financiară după ce au moștenit agoniseala de o viață a bunicilor sau a părinților- dar știu și destui care s-au certat din cauza moștenirilor. Cert este că, oriunde mă uit în jur, văd că pentru fiecare sunt perioade mai bune și perioade mai rele, și în ceea ce privește tresăririle inimii, dar și în ceea ce se referă la intrările în contul din bancă .  Un singur lucru contează și te face să mergi înainte senin, cu bani mai mulți sau mai puțini în buzunar, cu iubiri mai senine sau mai complicate în gând: cine suntem, ce vrem și ce avem, în suflete și-n conturi. Cât de dispuși suntem să învățăm, și despre siguranța financiară, și despre iubirile trăite frumos, întru eternitate. Când toate acestea s-au lămurit, nu ne mai temem de crize, ci le înfruntăm, curajos, știind că familia noastră va fi în siguranță.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter