• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Șapte sfaturi pentru cei care vor să-și urmeze planurile pe cont propriu

20 Mai 2015
Sfatul expertului

M-a întrebat cineva de curând ce să facă atunci când se va hotărî, în sfârșit, să renunțe la slujba sa obișnuită și va porni pe cont propriu în plan profesional. Mi-a explicat și de ce mi-a adresat tocmai mie întrebarea asta, pentru că, probabil, l-am privit cu ochi nedumeriți. Istoria mea de antreprenoriat și haiducie de presă, povestea mea de retragere curajoasă din slujba altora și așezarea în slujba proiectelor mele, în care cred cu adevărat, i se păreau exemplare și demne de urmat.

Eu am ridicat din umeri, convinsă că tot ce mi s-a întâmplat m-a luat, cumva, pe sus, și i-am răspuns, cinstit, cu primul gând trecut prin minte: să-ți faci o cruce mare și să speri că va fi bine. Apoi mi-am amintit ce am răspuns acum 20 de ani, când mă pregăteam să dau examenul pentru obținerea permisului de conducere. Ce faci prima oară când te sui în mașină?, m-a întrebat instructorul meu, vrând să recapitulăm ordinea în care îți aranjezi scaunul, centura și oglinzile retrovizoare. Iar eu am zis: “Îi spui polițistului sărut-mâna, boierule, să-ți trăiască copilașii”, după care am râs amândoi tot drumul, imaginându-ne ce reacție ar avea…

Lăsând gluma deoparte, însă, și trecând peste primul răspuns care mi-a trecut prin gând, m-am simțit obligată de încrederea cu care m-a învestit la un ajutor ceva mai elaborat. Și m-am hotărât chiar să îi dau o mână de ajutor, alegând câteva sfaturi în care cred cu tărie, câțiva primi pași pe care eu cred că îi ai de străbătut atunci când te-ai săturat să slujești idealurile altuia și ești sigur că a venit vremea să le urmezi și să le crești chiar pe ale tale.

1. Să ai niște bani puși deoparte. Să ai asigurat strictul necesar întreținerii tale și a familiei pentru măcar trei luni și să fii sigur că deții capitalul investițiilor minime cu care îți poți porni afacerea sau știi de unde să faci un împrumut bun, sigur, rapid și avantajos.

2. Să cercetezi piața și să vezi unde se întâlnesc nevoile sale cu ceea ce îți dorești să faci. Până la urmă, te retragi dintr-un job pentru că visezi să faci altceva și ești sigur că poți să fii bun și pe cont propriu, conducând propriul tău business, atelier de creație sau chiar rămânând un free-lancer care-și urmează visele în ritmul său.

3. Să ai un business-plan. Pentru cei care își fac o afacere, un business-plan bun e obligatoriu. Dacă nu știi să-l faci, merită să rogi pe cineva cu experiență să te ajute, fiindcă numai așa vei avea viziunea clară a ceea ce dorești și trebuie să obții.

4. Să fii la o aruncătură de google. În zilele noastre, dacă nu ești pe internet, nu exiști. E la fel de important să ai un site al tău sau, pentru început, măcar o pagină de Facebook unde să poată fi găsit noul tău proiect.

5. Să-ți alegi cu mare grijă colaboratorii . Nu pe cei care sunt liberi, nu pe cei ieftini, nu pe cei care erau, oricum, șomeri sau diperați și ar face orice. Doar pe cei care visează în aceleași culori ca și tine și care îți vor putea fi, măcar o vreme, alături, cu loialitate. Nu-i ușor deloc, dar munca de căutare, cu interviuri și perioade de probă e foarte importantă.

6. Să crezi în ceea ce faci. Să nu privești înapoi, să muncești cu inima, să accepți că la început e foarte greu, dar că răsplata e neprețuită: propria ta libertate, propriul tău ideal

7. Să fii cel mai bun. Să uiți pentru totdeauna de formula “merge și așa” și să îți amintești de “mai bine nu se poate”.

Și, dincolo de asta, porțile unei noi vieți se vor deschide, pentru că norocul îi ajută pe cei curajoși. Și în luptă, și în iubire, și în artă, și, mai ales, în business…

 

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter