• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Poți aduce și tu primăvara!

04 Mar 2016
Sfatul expertului

Zilele din urmă le-am dedicat, aproape pe de-a-ntregul, grădinii noastre emoționate de venirea primăverii. Paul și-a petrecut toate după-amiezele cățărat în câte un pom, iar eu am cumpărat flori frumoase pentru ghivecele noastre agățate pe garduri, așa cum le-am așezat anul trecut într-un demers-concurs care ne-a adus, multora dintre noi, atâta bucurie.

Pare, poate, o investiție într-un răsfăț neobligatoriu. Să stai pe un șezlong în curte sau pe un fotoliu de lemn în balconul înflorit, să îți bei cafeaua ca și cum te-ai fi retras din tumultul lumii într-o bucată de natură care te ocrotește și te vindecă e, totuși, cu mult mai mult decât un răsfăț. E un ajutor să mergi mai departe prin viață simțindu-te în siguranță, apărat de neprevăzut, și, mai ales, păstrându-ți legătura cu natura și cu toate miracolele ei. În plus, grădinăritul este un hobby care te relaxează și te bucură. Nu are nimic din monotonia așezării hainelor într-un dulap, pentru că florile sunt vii, respiră, îți vorbesc, ți se arată, iar atunci când așezi bulbii în brazdă e ca și cum ai așeza o promisiune de dragoste la începutul unei mari iubiri. Economisești banii pe care i-ai da, grăbit, unei firme specializate in peisagistică, căci semințele și bulbii costă doar câțiva lei, și câștigi și plăcerea de a atinge, cu mâinile tale, frumusețea alături de care vei înflori și tu, pentru încă o primăvară, o vară, un început de toamnă.

Probabil că l-aș fi iubit pe Paul, soțul meu, oricum, pentru că dragostea nu e o răsplată pentru calitățile partenerului, ci, pur și simplu, un miracol. Dar de fiecare dată când mă face să mă minunez, iar și iar, de puterea lui de a înțelege mersul lumii și de a contribui și el la frumusețea vieții, mă reîndrăgostesc de el, cu toată puterea primăverilor noastre pe care le-am străbătut și respirat împreună. Și dacă nu mi-ar fi mereu teamă văzându-l cățărat prin pomi, eventual și cu Iza noastră mică după el, probabil că m-aș bucura și mai mult de venirea primăverii în grădina noastră, de plăcerea de a ne aduce singur înfrunzirea, de bucuria de simți minunea lui martie, cu mărțișoare prinse nu doar la glezna mâinii, cum spunea Arghezi, ci și la glezna fină a ramurilor pomilor înmuguriți.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter