• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Paza bună, într-o viață bună

13 Oct 2016
Sfatul expertului

Nu suntem niciodată pregătiți pentru ce este rău. Ba chiar, într-un soi de superstiție pe care, în ultimii ani, am ajuns s-o numim gândire pozitivă, evităm orice gând la vremurile mai grele ca să nu le ademenim, cumva, înspre noi, întrupându-le în imaginație.

Faptul că părinții și mai ales bunicii ne-au crescut spunându-ne “de ce ți-e frică, de aia nu scapi” ne-au făcut să trăim ca și cum nu ne-ar fi frică de nimic. Nu ne e teamă de boală, de aceea nu ne prea batem nici capul cu prevenția. “Doar n-o să trăiesc o mie de ani!” ne răspunde câte cineva căruia îi atragem atenția să nu mai bea sau să nu mai fumeze, fiindcă asta se va repercuta asupra sănătății lui, peste o vreme. “Vreau să fiu frumoasă acum!” răspunde câte o doamnă care apelează la proceduri de înfrumusețare invazive și nesănătoase, fără să ia în calcul că va veni, poate, ziua în care va regreta că le-a făcut. “Nu vreau să mă gândesc la bătrânețe”, spune câte cineva care alege să nu economisească pentru anii pensie, ca și cum a fi prevăzător ar însemna să se poarte deja ca și cum ar fi îmbătrânit.

Și, totuși, tot din copilărie știm că paza bună trece primejdia rea. Toți cei care au privit înspre viitor cu luciditate, cu înțelepciune și cumpătare, s-au descurcat mai bine în situații de criză decât cei care au lăsat totul la voia întâmplării. Și, culmea, toți cei care nu s-au zgârcit să dea bani pentru prevenție, au avut de cheltuit cu mult mai puțin atunci când chiar au avut nevoie să ia măsuri ca să iasă din crize…

Suntem pregătiți să ne îmbolnăvim? Nu, niciodată. Și atunci e cu mult mai simplu și mai eficient să facem analize, să mergem la controale medicale, cât de des posibil, ca să luăm din pripă orice posibilă afecțiune și s-o doborâm poate nu chiar din două pastile și trei mișcări, dar măcar din câteva tratamente eficiente. Suntem pregătiți să rămânem fără job? Doamne ferește să ni se întâmple una ca asta, dar nu-i așa că am păși prin viață mai demni, mai siguri și cu fruntea mai puțin plecată în fața patronului dacă am ști că avem puși deoparte niște bani pentru măcar șase luni în care să ne putem căuta alt job fără ca bugetul familiei să aibă de suferit?

În fiecare dimineață îmi pregătesc sufletul, zâmbetul și rugăciunea pe care o îndrept către soarele pe care îl venerez pentru tot ce poate fi mai bun. Dar planurile pe termen lung mi le fac cu prudență, pentru că prefer ca răul să-și amâne sosirea, dar mie să nu-mi fie frică deloc de el. Fiindcă da, m-au amenințat că de ce mi-e frică nu scap, și atunci am învățat să nu mă mai tem decât de inacțiunile mele. Și să trăiesc amintindu-mi mereu că sunt curajoasă, chiar dacă paza bună, într-o viață bună, trece primejdia rea.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter