• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nimic de declarat....?

18 Dec 2014
Sfatul expertului

Vine sezonul minivacanţelor, o parte dintre noi va merge peste hotare, unii chiar în afara Uniunii Europene iar la întoarcere fiecare va avea asupra lui anumite bunuri (de consum, de folosinţă mai îndelungată, suveniruri etc.). Trebuie ştiut că şi în cazul călătorilor persoane fizice se aplică anumite reguli cu privire la declararea bunurilor la intrarea în spaţiul vamal al Uniunii Europene.

La intrarea în ţară (nu este cazul în care deplasarea s-a făcut în interiorul Uniunii Europene), călătorii sunt obligaţi să declare (în scris sau verbal sau prin trecere prin culoarul verde sau „nimic de declarat”) autorităţilor vamale, bunurile aflate asupra lor.

Obligatoriu trebuie declarate în scris:

a) armele şi muniţiile, materialele explozive, radioactive, nucleare, precum şi produsele strategice prevăzute în legi speciale;

b) drogurile sau substanţele psihotrope şi precursorii acestora, materialele biologice cu potenţial de contaminare în masă, medicamentele care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope, substanţele chimice esenţiale, precum şi produsele şi substanţe toxice;

c) instrumentele de plată sub formă de numerar aflate asupra călătorilor, care sunt egale sau depăşesc echivalentul a 10.000 euro/persoană.

În regim de scutire de taxe vamale, accize şi TVA sunt permise a fi importate umătoarele (în condiţiile în care importul este ocazional şi bunurile sunt utilizate exclusiv pentru uzul călătorilor sau să fie destinate pentru cadouri):

a) obiecte de uz personal necesare în mod rezonabil pentru călătorie ( de ex: îmbrăcăminte şi încăltăminte, articole de toaletă, bijuterii personale, aparate fotografice si aparate cinematografice de luat vederi, etc.); 

b) mărfuri pentru scopuri sportive;

c) produse din tutun: 40 de ţigarete/ 100 de cigarillos (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare) / 50 de trabucuri / 250 grame de tutun de fumat.  Scutirea poate fi aplicată fie pentru una din categoriile de produse din tutun, fie pentru o combinaţie a acestora cu condiţia ca totalul procentelor utilizate din cantităţile individuale permise să nu depăşescă 100%.

d) băuturi alcoolice: un total de 1 litru de alcool şi băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică distilate şi băuturi spirtoase, cu o tărie alcoolică de peste 22 % volum sau alcool etilic nedenaturat de 80 % volum şi peste / un total de 2 litri de alcool şi băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică mai mică de 22 % în volum.  Scutirea se acordă fie pentru o categorie de alcool, fie pentru o combinaţie din cele două, cu condiţia ca totalul procentelor utilizate în cantităi individuale să nu depăşească 100%. De asemenea, poate fi introdusă o cantitate de 4 litri de vinuri liniştite şi 16 litri de bere;  

e) bunuri diverse, în limita unei valori globale de 430 EURO pentru fiecare călător în cazul transporturilor pe cale aeriană şi maritimă şi 300 EURO în cazul celorlalte mijloace de transport.

f) carburantul conţinut în rezervorul standard al mijlocului de transport cu motor şi o cantitate de carburant de până la 10 litri conţinută într-un rezervor portabil.

Pentru alte informaţii cu privire la regimul fiscal al bunurilor introduse de călători în România nu ezitaţi să adresaţi întrebări la rubrica „Întreabă expertul”.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter