• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

N-avem madlene, ci sarmale

21 Dec 2016
Sfatul expertului

Există o campanie a unei firme producătoare de ciocolată care te întreabă ce-ți mai amintești de la Crăciunul trecut...  Întrebarea, menită să te răscolească și să te facă să constați că, da, nu prea îți mai amintești mare lucru de atunci, vizează și agățarea, proustiană, a amintirilor, de câte un gust bun sau nebun. Pasămite pentru Crăciunul acesta, să ne luăm ciocolata cea bună și să ne fixăm, astfel, amintirile...

În cartea lui Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut, memoria se învârtea printre ingredientele unei madlene și dospea odată cu ele, pregătită să țâșnească în prezent la prima mușcătură. Noi, românii, nu avem madlene, ci sarmale sau cozonaci de care să ne agățăm amintirile, ca dovadă că, atunci când vorbim despre Crăciun, nu ne referim decât la arome din categoria grea, ridicate, vălătuc, din oala sau cuptorul bunicii. Doar că n-a scris, încă nimeni pagina de literatură care să le consacre la nivel universal, așa că, pentru omenire, timpul a rămas, deocamdată, lipit de madlena lui Proust, în vreme ce noi, românii, îl risipim pe al nostru doar la nivel mic, pe plan local, al propriei bucătării sau sufragerii. Îl risipim, da, căci, uite, a trecut un an întreg peste noi și nu doar că nu ne mai amintim ce am făcut la Crăciunul trecut, dar, dacă ne ia cineva repede, nu ne mai amintim nici ce-am făcut un an întreg. Unde s-au scurs zilele și nopțile noastre, ce-am făcut cu banii și cu anii? Cu siguranță, 99,99% dintre noi, nimic memorabil, dar vom trece totul pe lista anului care stă să înceapă, reportând toate visele și amânând toate iluziile pentru mai târziu.

Eu m-am hotărât, însă, să opresc timpul în loc și să-mi dezmorțesc lenea având ca armă nu o baghetă magică, ci doar un pix și o banală agendă. Cum funcționează vraja? Scriind, în fiecare zi, ce-am făcut, ce-am mâncat, ce-am iubit, ce-am cheltuit. Și, de aici, totul va deveni extrem de simplu. Și ca să capete anul nostru 2017 aura celui mai bun an trăit până acum, m-am hotărât să stropesc agenda cu un puf din cel mai drag parfum al meu și să fixez astfel în amintire trăiri dulci, conștientizări limpezi, calcule înțelepte, adevăruri firești. Fără madlene și fără sarmale, doar cu puțină atenție în plus, un pix și o agendă... Încercați și voi, nu-i așa?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter