• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Locuința, sursă de economii

20 Mar 2015
Sfatul expertului

Nu învățăm în școală aproape nimic din lucrurile care mai târziu ne vor defini șansele la fericire. De exemplu, nu ne spune nimeni lucruri esențiale despre dragoste, iar noi o căutăm bezmetici, fără să avem habar unde poate fi aflată. Iar atunci când o găsim, nu știm să îi măsurăm valoarea și autenticitatea, așa cum cei neinstruiți în domeniul artei nu știu să deosebească un tablou în copie de originalul lui. Astfel, ne rătăcim o vreme printre iluzii de iubiri, apoi găsim povești de dragoste pe care le distrugem tot din neștiință, iar într-un final, după ce am irosit nepermis de multe șanse și de bătăi ale inimii, ne dăm seama că am învățat doar din propriile greșeli.

Nu învățăm nimic nici despre cum să ne purtăm cu părinții, ca să știm mai ușor, când vom fi mari, cum să ne purtăm cu copiii. Nu învățăm cum să nu renunțăm când ne e greu și nici cum să nu ne irosim în invidii sau regrete fără rost. Nu învățăm despre bani, deși mai târziu, toți vom avea nevoie de ei în fiecare zi. Și nu învățăm despre case, deși, obligatoriu, fiecare dintre noi își va alege, își va găsi, își va redefini mai devreme sau mai târziu o casă, ca refugiu al clipelor cele mai de preț ale unei vieți.

Atunci când am ales casa  în care locuiesc astăzi, nu știam nimic nici despre siguranța financiară, nici despre credite și nici despre cum ar trebui să fie o locuință în care să trăiești, fericit, până la adânci bătrânețe. Trăisem atât de mult trecând dintr-o garsonieră cu chirie în alta, încât nu apucasem să-mi conturez niciun alt gând decât că vreau să fie o casă mare, mare, mare, în care fiecare dintre noi să aibă propria cameră și să ne rămână spațiu și pentru distracție, joacă sau găzduit oaspeți. Și așa am ales-o, cu înțelepciunea pe care o pusesem, de exemplu, și atunci când îmi alesesem mașina după un criteriu care mie îmi păruse esențial: să fie roșie.

O vreme, după ce ne-am mutat în noua noastră casă, am continuat să dormim cu toții în același pat, neputând să ne dezlipim unul de altul  - părinți și copii laolaltă -  și nici de vechile obiceiuri ale conviețuirii în spații mici. Le-a luat câțiva ani copiilor mai mari să se mute în camerele lor și au făcut-o exact când au vrut ei. Iar un etaj întreg al casei este și acum mereu nelocuit și încă nu ne-am decis ce să facem cu el.

La fel ca și în dragoste, lucrurile esențiale am fost nevoită să le învăț singură, băjbâind prin viață. Eu, de exemplu, aș fi vrut să fi știut de la bun început că locuința poate fi nu doar o cheltuială, ci și o sursă de economii. Că alegerea unei locuințe trebuie să ia în calcul mai mulți factori pe lângă poziționare și dimensiuni, că e păcat să fie mai mare decât nevoile de spațiu ale familiei, atunci când n-ai chef să arunci cu banii, că accesul la lumină naturală influențează consumul de energie electrică, iar izolarea făcută temeinic a unei case ori a unui apartament are un impact enorm asupra consumului de căldură pe timp de iarnă sau de aer condiționat pe timp de vară. Dar nu m-a învățat nimeni atunci.

Dragostea pare să se încăpățâneze să rămână un mister de necuprins în lecții de școală sau de viață. Dar astăzi, din fericire, găsești informații importante pentru educația ta financiară și în cărți înțelepte, și în workshopuri de succes și aici, pe SigurantaFinanciara.ro.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter