• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Îmi plătești și mie facturica?

19 Apr 2016
Sfatul expertului

Am întâlnit în urmă cu câteva luni un muzician-instrumentist care se stabilise, de câțiva ani, într-o țară nordică. L-am întrebat, ca tot românul, ce-i place cel mai mult acolo, în străinătate. Mă așteptam să-mi spună, desigur, că e mai împlinit ca artist, că și-a făcut un super-studio, că poate să facă imprimările dorite și studia la nivelul visat. Dar el mi-a dat cel mai simplu răspuns cu putință și mi-a spus că îi place, cel mai mult, că nu trebuie să suni pe nimeni și să-l rogi să îți plătească factura. La termenul stabilit prin contract, nicio zi mai târziu, te trezești cu banii în cont.

În țările civilizate nu există varianta balcanică de abordare a lucrurilor în care serviciile se prestează întotdeauna la timp - altfel n-ar fi acceptate la plată – apoi urmează lungile perioade de așteptare umilă în care stai să vezi dacă ți se vor plăti sau nu banii. După ce a trecut ceva vreme de la termen, poți începe să suni și să întrebi, delicat: Îmi plătești și mie facturica?

Răspunsul variază între „stai să văd”, „ce ești așa grăbit?”, „da, da, sună-mă tu și săptămâna viitoare să-mi mai amintești” sau „acum sunt plecat în America și nu pot face plăți, dar când mă întorc, mă ocup și de asta”. Poți trimite și câteva e-mailuri sau sms-uri în care să pui la Subject formula deja consacrată: Kind Reminder...

De ce trebuie să fii atât de kind când rogi pe cineva să îți plătească un serviciu? Pentru că unii se pot supăra. Am întâlnit cu toții, de nenumărate ori, patroni sau administratori care se burzuluiau zicând ”nu mai facem afaceri în veci și nici nu-ți mai plătesc, dacă ești pisălog, lasă că mă dai tu în judecată și vedem cât durează să-ți recuperezi banii, dacă n-ai vrut să stai cuminte și să aștepți”... sau alte asemenea amenințări spuse de pe poziții de putere permise doar într-o țară necivilizată.

Eu am învățat, între timp, că viața e compusă din relații reciproce. Ce dai primești. Cum tratezi viața, oamenii, mâncarea, fericirea, iubirea, banii așa te tratează și ei pe tine, făcându-te să fii iubit, frumos, sănătos, fericit și mulțumit în existența ta, asta însemnând că ai liniște în casă, siguranță financiară în buget și siguranța drumului bun în suflet. Dar dincolo de învățătura mea caut în continuare formula corectă în care să pot spune cuiva că termenul de plată sau răsplată s-a împlinit, fără să utilizez caraghiosul diminutiv „facturică” și fără să mă tem că tot cel dator s-ar putea supăra.

Știe cineva o formulă magică?

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter