• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Fericit și pe cont propriu

27 Mar 2015
Sfatul expertului

În anii copilăriei mele petrecute în comunism nu exista șomaj. Oamenii fără serviciu erau angajați cu forța și li se recita, pe ton acru, textul lozincii “nu știi, te învățăm; nu poți, te ajutăm; nu vrei, te obligăm!”. Reconversia profesională era la ordinea zilei, iar oamenii știau că, orice ar fi, undeva își vor găsi o slujbă și vor primi o leafă, fie trudită, fie nemuncită. Până și artiștii trebuiau să aibă un loc de muncă  stabil, pictorii să fie angajați la un muzeu, cântăreții la ansamblul Ciocârlia, Rapsodia sau Bucuria, iar actorii la Teatrul Mic, Mare, Mijlociu, la Casa Sindicatelor sau la Palatul Culturii.   

De aceea, după Revoluție, românilor le-a fost foarte greu să se adapteze vremurilor. Nemaigăsirea unui loc de muncă avea damf de nedreptate și, o vreme, s-au găsit destui care să spună că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu, când oamenii, aveau sau n-aveau vreun merit, erau împroprietăriți cu serviciu și casă. Îndată după 1989, cei care nu erau angajați undeva au fost, o vreme, pur și simplu, șomeri. Și abia apoi oamenii s-ai dezmeticit și au devenit tot mai liberi și curajoși, dându-și seama că se poate trăi și munci și altfel decât în deceniile de mai înainte. Că pot fi antreprenori, întreprinzători, freelanceri.

În continuare, nu numai la noi în țară, ci pretutindeni în lume, oamenii preferă să fie angajații cuiva, să aibă un loc de muncă stabil, slujind idealurile de business sau profesionale ale altcuiva. Dar au învățat să nu se mai teamă să muncească și pe cont propriu. Cei care ajung să creadă în profesia lor și-n felul în care ar putea schimba lumea, care ajung să aibă o viziune și o misiune proprie, înființează propriile lor companii, luându-se la trântă nu doar cu inerțiile lor, ci și cu birocrația românească, dar ajungând să le învingă. Iar cei care se remarcă în branșa lor ajung să fie freelanceri, fie pe de-a-ntregul, refuzând programul înregimentat al unui loc de muncă oferit de altcineva, fie doar parțial, din dorința de a-și rotunji veniturile dincolo de orele de muncă trecute într-o condică.

Freelancing-ul a devenit în ultimii ani o soluție de îmbunătățire a situației financiare atât pentru cei care și-au pierdut locul de muncă în ultimii ani, atât de dificili din punct de vedere economic, cât și pentru cei care nu au venituri suficient de mari din salariu pentru a-și asigura un trai atât de pufos și liniștit pe cât și-ar dori. Avansul tehnologiei și perfecționarea comunicațiilor permite, în zilele noastre, tot mai multora să lucreze pe cont propriu. În Statele Unite ale Americii, deja 34% dintre cetățenii activi sunt freelanceri. La noi procentul este semnificativ mai mic, dar lucrurile merg în pas alert către ideea eliberării de convenții și apropierii dintre muncă și pasiune, dintre bucurie și profesie. SigurantaFinanciara.ro, site-ul întâlnirilor noastre înțelepte, ne oferă și sfaturi privind cariera pe cont propriu sau privind activitatea de antreprenor. Pentru că nu trebuie neapărat să renunți la siguranța financiară a zilei de mâine atunci când alegi să demisionezi dintr-un job călduț, dar nesuferit, asumându-ți curajul de a fi fericit și în siguranță, pe cont propriu.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter