• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Decât sărac și zgârcit, mai bine bogat și generos

05 Oct 2015
Sfatul expertului

Am băgat de seamă că unii oameni bogați sunt foarte atenți cu banii lor, atât de atenți, încât uneori par de-a dreptul zgârciți. De fapt, felul în care privim banii altora este întotdeauna atât de subiectiv și de umbrit de prejudecățile proprii, încât rareori putem înțelege cu adevărat care sunt resorturile de acțiune financiară ale celorlalți.

Am văzut cu toții oameni care aruncă cu banii în stânga și-n dreapta, într-o formă de exhibiționism absurd – uneori îi vedem chiar și la televizor, din păcate. Dar am văzut și zgârciți „de profesie”, pe care îi recunoşti de la prima întâlnire, după felul tărăgănat în care îşi scot portofelul când vine nota de plata, ca să-ţi lase timp să te oferi tu s-o plăteşti. Eu, una, am cunoscut îndeaproape zgârciţi care se manifestau în cele mai caraghioase feluri cu putinţă. Care plecau intenţionat cât mai flamanzi de acasă atunci când erau invitaţi undeva, ca să poată să mănânce cât mai mult în vizită. Ştiu pe cineva care avea un singur telefon şi două cartele, pentru cele două reţele importante de telefonie. Când voia să sune pe cineva, în funcţie de număr, scotea cartela din telefon şi o punea pe cea corespunzătoare, ca să primească facturi cât mai anemice cu putinţă. Şi, desigur, cu cei cu care îşi permitea şi cu aceia despre care auzise că au telefoane de serviciu, plătite de un patron care, în opinia lui, nu merita pic de respect, nu dădea decât un beep şi aştepta să fie sunat înapoi.

Am avut cunoscut prea îndeaproape un bărbat care nu avea în frigider decât margarină, şi câte-o pâine în cămară, alimente absolut suficiente supravieţuirii, în opinia lui. Asta însă nu-l făcea să refuze să fac eu cumpărăturile şi să avem de toate numai atunci când sunt dispusă să plătesc pentru toate cele ale casei. Pentru că el economisea banii strânşi din chiria celor zece case pe care le deţinea în proprietate ca să şi-o construiască pe a unsprezecea, desigur. Pe mine mă enervează şi mă cam îndepărtează manifestările de zgârcenie, dar pentru cele venite de la oamenii care au îndurat cândva sărăcia, îmi găsesc, mereu, forme de înţelegere. Însă am învățat să detectez linia fină, delicată, care se trasează singură între zgârcenie și cumpătare și să pot să îi admir cu adevărat pe cei care știu să își prețuiască banii, dar să știe să-i apere de risipire, să fie și foarte atenți cu veniturile lor, dar și generoși și gentili atunci când este cazul.

“A avea sau a nu avea bani?” este o întrebare care ne marchează atât de mult viețile, încât ne definim idealurile și felul de a fi în funcție de răspunsul pe care i-l putem da. Și, ca în gluma atât de cunoscută, “decât urât și prost, mai bine frumos și deștept”, învățăm și noi, pe parcursul vieții că decât sărac și zgârcit, mai bine bogat și generos…

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter